World Famous Mutton Rogan Josh : A Indian spicy Kashmiri mutton dish / 2023

Shahi Paneer Recipe in Hindi शाही पनीर, पनीर की एक बहुत ही फेमस बहुत ही टेस्टी और बहुत ही डिलीशियस रेसिपी है। शाही पनीर को बनाना बहुत ही इजी है इसको आप झटपट बनाकर तैयार कर सकते हैं। अगर कभी आपके घर अचानक से मेहमान आ जाए और आपकी कुछ समझ में नहीं आ रहा हो कि हम जल्दी से क्या बनाएं। तो आप उस समय शाही पनीर की रेसिपी को बना सकती हैं यह एकदम बनकर तैयार हो जाती है खाने में स्वादिष्ट और बनाने में इजी शाही पनीर।
शाही पनीर स्वादिष्ट रूप से समृद्ध और मलाईदार है, जो इसे मुगलई व्यंजनों में सबसे लोकप्रिय व्यंजनों में से एक बनाता है। ताज़ा, बिना पिघले चीज़ को क्रीमी ग्रेवी के साथ बनाया गया है, जो नान या रोटी के साथ परोसने के लिए उपयुक्त है।
Shahi Paneer Recipe in Hindi Shahi Paneer is a very famous, very tasty and very delicious recipe of paneer. Shahi Paneer is very easy to make, you can prepare it quickly. If ever a guest suddenly comes to your house and you are not able to understand what to make quickly. So you can make Shahi Paneer recipe at that time, it is completely ready, tasty to eat and easy to make Shahi Paneer.
Shahi paneer is deliciously rich and creamy, making it one of the most popular dishes in Mughlai cuisine. Fresh, non-melted cheese cooked with a creamy gravy, ideal to be served with naan or roti.
आवश्यक सामग्री – ingredients for Shahi Paneer Recipe in Hindi👉
पनीर = 250 ग्राम, क्यूब में कटा हुआ
प्याज = दो मीडियम साइज की, पेस्ट बना लें
काजू = 15 पीस
हरी मिर्च = दो
टमाटर = दो मीडियम साइज के प्यूरी बना लें
अदरक लहसुन का पेस्ट = 1 टेबलस्पून
फ्रेश दही = 4 टेबलस्पून
मलाई = चार टेबलस्पून, दूध के ऊपर जमी हुई आप चाहे तो फ्रेश क्रीम भी ले सकते हैं
काली मिर्च = आठ
ज़ीरा = एक टीस्पून
बड़ी इलायची = एक
छोटी इलायची = 3
तेजपत्ता = एक
दालचीनी = दो छोटे टुकड़े
नमक = एक टीस्पून
कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर = एक टीस्पून
गरम मसाला पाउडर = आधा टीस्पून
देसी घी = 4 से 5 टेबलस्पून, आप चाहे तो प्लेन घी, रिफाइंड या फिर बटर भी ले सकते हैं
दूध = एक कप
Essential ingredients – ingredients for Shahi Paneer Recipe in Hindi👉
. Paneer = 250 grams, cut into cubes
. Onion = 2 medium size, make a paste
. Cashew = 15 pieces
. green chili = two
. Tomato = make puree of two medium size
. Ginger garlic paste = 1 tbsp
. Fresh curd = 4 tbsp
. Cream = 4 tbsp, frozen on top of milk, you can also take fresh cream if you want
. black pepper = eight
. Cumin = 1 tsp
. large cardamom = one
. small cardamom = 3
. bay leaf = one
. Cinnamon = 2 small pieces
. Salt = 1 tsp
. Kashmiri red chili powder = 1 tsp
. Garam masala powder = half tsp
. Desi ghee = 4 to 5 tbsp, you can take plain ghee, refined or even butter
. Milk = 1 cup
विधि – how to make shahi paneer recipe in hindi dhaba style👉
शाही पनीर बनाने के लिए सबसे पहले प्याज़, काजू और हरी मिर्च को पीसकर इसका एक फाइन पेस्ट बना लें। पैन में घी डालकर गर्म होने दें घी गर्म होने पर इसमें सभी साबित मसाले डालकर इसको 15 से 20 सेकंड के लिए चलाते हुए भून लें। ताकि सभी गरम मसालों का फ्लेवर हमारे घी में अच्छे से आ जाए।
अब इसमें प्याज़, काजू और हरी मिर्च का पेस्ट डाल दे गैस के फ्लेम को मीडियम कर दें। मीडियम आंच पर इसको चलाते हुए लाइट-पिंक होने तक फ्राई कर लें मसाले को चलाते रहना जरूरी है क्योंकि अगर हम नहीं चलाएंगे तो काजू नीचे चिपकने लगेंगे।
To make Shahi Paneer, first grind onions, cashews and green chillies to make a fine paste. Put ghee in the pan and let it heat, when the ghee is hot, add all the proven spices and fry it while stirring for 15 to 20 seconds. So that the flavor of all the hot spices comes well in our ghee.
Now put onion, cashew and green chili paste in it and make the gas flame medium. Stirring it on medium flame, fry till it becomes light-pink. It is necessary to keep stirring the spices, because if we do not stir, the cashews will start sticking to the bottom.
3 से 4 मिनट प्याज़ को फ्राई करने के बाद अब इसमें अदरक-लहसुन का पेस्ट डालकर चलाते हुए 2 से 3 मिनट तक फ्राई कर ले। ताकि अदरक और लहसुन का कच्चापन खत्म हो जाए।
अब मसाले में लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर और नमक डालकर चलाते हुए मिक्स करें साथ ही टमाटर भी डाल दें अब इसको तब तक फ्राई करें जब तक कि टमाटर का सारा पानी खत्म नहीं हो जाता है।
गैस की आंच को मीडियम ही रखें मसाले को अच्छे से चलाते हुए भून लें जब टमाटर का सारा पानी खत्म हो जाए और इसमें तेल दिखाई देने लगे तो इसमें दही और मलाई डालकर चलाते हुए अच्छे से मिक्स कर ले।
After frying the onion for 3 to 4 minutes, now add ginger-garlic paste and fry it for 2 to 3 minutes while stirring. So that the rawness of ginger and garlic ends.
Now add red chili powder, garam masala powder and salt to the spices and mix while stirring, add tomatoes as well, now fry it until all the water in the tomatoes is gone.
Keep the flame of the gas medium, fry the spices while stirring well, when all the water of tomato is over and oil starts appearing in it, then add curd and cream in it and mix it well while stirring.
अब इसको से 3 से 4 मिनट तक मीडियम गैस पर पकाएं जब तक कि तेल ऊपर ना दिखाई देने लगे। (अगर आप चाहे तो इसमें आधा टीस्पून चीनी भी डाल सकते हैं अगर आपको शाही पनीर में मीठा पसंद है तो) मसाले को लगातार चलाते हुए भून लें।
जब मसाले में ऊपर तेल दिखाई देने लगे तो इसमें 2 से 3 टेबल स्पून पानी डाल दें साथ ही पनीर भी ऐड कर दें। पनीर को मसालों के साथ अच्छे से मिक्स करते हुए 2 से 3 मिनट तक चलाते हुए भून लें जिससे पनीर के अंदर मसालों का टेस्ट अच्छे से आ जाएँ।
तीन मिनट बाद इसमें दूध डाल दें क्योंकि हमने shahi paneer बनाया है। इसीलिए मैने इसमें सभी शाही चीजें डाली है मैंने यहां पर दूध डाला है आप चाहें तो इसमें पानी भी डाल सकते हैं।
Now cook it on medium gas for 3 to 4 minutes until oil starts appearing on top. (If you want, you can also add half a teaspoon of sugar to it if you like sweet in Shahi Paneer) Fry the spices while stirring continuously.
When oil starts appearing on the top of the spice, add 2 to 3 tablespoons of water to it and also add paneer. Mixing the paneer well with the spices, fry them while stirring for 2 to 3 minutes, so that the spices test inside the paneer.
After three minutes add milk to it because we have made shahi paneer. That's why I have put all the royal things in it, I have put milk here, you can also add water if you want.
गैस के फ्लेम को हाई कर दें और दूध में एक ऊबाल आने दे इसको लगातार चलाना है। दूध डालने के बाद ध्यान रखें इसको लगातार चलाते रहना है ऐसा करने से दूध बिल्कुल भी नहीं फटता है।
अक्सर लोगो की यही शिकायत होती है कि जब भी ग्रेवी में दूध डालते है तो दूध फटने लगता है। (ये एक टिप्स है इसको आप हमेशा याद रखें जब भी आप किसी भी ग्रेवी में दूध ऐड करें। तो गैस की फ्लेम को हाई रखें और उसको लगातार चलाते हुए एक उबाल आने दे) ग्रेवी में एक उबाल आने के बाद गैस की फ्लेम लो कर दें और 5 से 7 मिनट तक पकने दें।
तय समय बाद खोलकर देखें हमारा shahi paneer बनकर तैयार है इसमें से बहुत ही अच्छी खुशबू आती है और देखने में भी बहुत ही सुंदर लगता है। गैस को बंद कर दें। बनकर तैयार है हमारा शाही पनीर इसको बनाना बहुत ही आसान है और खाने में ये बहुत ही टेस्टी लगता है।
शाही पनीर को एक सर्विंग बाउल में निकालें और इसको थोड़ी सी क्रीम से गार्निश करें। एक बार आप भी ट्राई करें शाही पनीर की ये आसान सी रेसिपी।
Make the gas flame high and let the milk come to a boil, it has to be stirred continuously. Keep in mind after adding milk, it has to be kept stirring continuously, by doing this the milk does not curdle at all.
People often complain that whenever milk is added to the gravy, the milk starts curdling. (This is a tip, always remember this whenever you add milk to any gravy. Keep the gas flame high and stir continuously and let it come to a boil) After the gravy comes to a boil, lower the gas flame. Give and let it cook for 5 to 7 minutes.
Open it after a certain time and see, our shahi paneer is ready, it smells very good and looks very beautiful. Switch off the gas. Our Shahi Paneer is ready, it is very easy to make and it looks very tasty to eat.
Take out the shahi paneer in a serving bowl and garnish it with a little cream. Once you also try this easy recipe of Shahi Paneer.
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