Coming soon ๐Ÿ‘‰ The best 20 Indian mutton brief recipes / The world famous 20 Mutton brief Recipes.

World Famous Mutton Rogan Josh : A Indian spicy Kashmiri mutton dish / 2023

Image
Mutton Rogan Josh:   @mattonroganjosh A spicy Kashmiri mutton dish made with onions, tomatoes, yogurt, and a variety of spices. Introduction: Mutton Rogan Josh is a spicy and flavorful mutton dish that originated in the Kashmir region of India. It is a signature dish of the Kashmiri cuisine and is popular for its rich, aromatic, and fiery taste. The dish is made with tender mutton pieces that are cooked in a tomato-based sauce with a blend of aromatic spices, including fennel, cumin, cardamom, and cloves. The sauce is enriched with yogurt, which gives it a creamy texture and a tangy flavor. The dish is typically served with rice or naan and is enjoyed by people all over India and the world. In this guide, we will explore the history of Mutton Rogan Josh, its ingredients, cooking techniques, variations, and serving suggestions. History: The origins of Mutton Rogan Josh can be traced back to the Mughal era when the Mughal emperors ruled over India. The dish was brought to Kashmir by ...

Famous South Indian Sambhar Recipe


เคธाเคฎ्เคฌเคฐ - เคชाเคฐंเคชเคฐिเค• เคธ्เคตाเคฆ เคตाเคฒा เคฒेเค•िเคจ เคฎिเคจเคŸों เคฎें เคฌเคจे। Instant One Pot Sambar Recipe. ( In Hindi and English ) ๐Ÿ‘‰


เคธाเคฎ्เคฌเคฐ เค–ाเคจा เคธเคฌเค•ो เคฌเคนुเคค เคชเคธंเคฆ เคนै, เคฎเค—เคฐ เค‡เคธे เคฌเคจाเคจे เคฎें เค•ाเคซी เคฎेเคนเคจเคค เค”เคฐ เคธเคฎเคฏ เคฒเค— เคœाเคคा เคนै. เค‡เคธी เคตเค•्เคค เค”เคฐ เคฎेเคนเคจเคค เค•ो เค•เคฎ เค•เคฐเคคे เคนुเค เค†เคœ เคนเคฎ เคฌเคจाเคจे เคœा เคฐเคนे เคนैं เคธाเคฎ्เคฌเคฐ. เคฏे เค•ुเค•เคฐ เคฎें เคเค• เคนी เคฌाเคฐी เคฎें เคเคŸเคชเคŸ เคฌเคจเค•เคฐ เคคैเคฏाเคฐ เคนो เคœाเคเค—ा. เค‡เคธे เค–ाเค•เคฐ เค†เคช เคฌाเคนเคฐ เค•े เคธाเคฎ्เคฌเคฐ เค•ो เคญूเคฒ เค•เคฐ เคนเคฎेเคถा เคœเคฌ เคฎเคจ เคนोเค—ा เค‡เคธी เคตिเคงि เคธे เคฌเคจा เค•เคฐ เค–ाเคจा เคชเคธंเคฆ เค•िเคฏा เค•เคฐेंเค—े. เคคो เค†เคช เคญी เค‡เคธ เค†เคธाเคจ เคตिเคงि เค•े เคธाเคฅ เคเคŸเคชเคŸ เคธाเคฎ्เคฌเคฐ เคฌเคจाเคं เค”เคฐ เค…เคชเคจे เคชूเคฐे เคชเคฐिเคตाเคฐ เค•े เคธाเคฅ เค‡เคธเค•े เคธ्เคตाเคฆ เค•ा เค†เคจंเคฆ เคฒें.

Everyone likes to eat Sambar, but it takes a lot of time and effort to make it. At the same time reducing the time and effort, today we are going to make Sambar. It will be prepared instantly in a single turn in the cooker. After eating this, you will forget the outside sambar and always like to eat it by this method whenever you feel like it. So you too can make instant sambar with this easy method and enjoy its taste with your whole family.


เคธाเคฎ्เคฌเคฐ เค•े เคฒिเค เค†เคตเคถ्เคฏเค• เคธाเคฎเค—्เคฐी Ingredients for Instant Sambar ๐Ÿ‘‰


 เค…เคฐเคนเคฐ เค•ी เคฆाเคฒ - Tuvar Dal - 2 เคฌเคก़े เคšเคฎ्เคฎเคš


เคฒौเค•ी - Bottle Gourd - 1 เค›ोเคŸा เคชीเคธ


เค•เคฆ्เคฆू - Pumpkin - 1 เค›ोเคŸा เคชीเคธ


เค—ाเคœเคฐ - Carrot - 1 เค›ोเคŸा เคชीเคธ


เคŸเคฎाเคŸเคฐ - Tomato - 1


เคฎुเคจเค—ा เค•ी เคซเคฒी - Drumstick - 1


เคนเคฐी เคฎिเคฐ्เคš - Green Chilli - 2


เค…เคฆเคฐเค• - Ginger - 1 เค›ोเคŸी เคšเคฎ्เคฎเคš, เค—्เคฐेเคŸ เค•ी เคนुเคˆ


เคนเคฒ्เคฆी เคชाเค‰เคกเคฐ - Turmeric Powder - ½ เค›ोเคŸी เคšเคฎ्เคฎเคš


เคจเคฎเค• - Salt - 1.5 เค›ोเคŸी เคšเคฎ्เคฎเคš


เคธाเคฎ्เคฌเคฐ เคฎเคธाเคฒा - Sambar Masala - 2 เคฌเคก़े เคšเคฎ्เคฎเคš


เค•เคถ्เคฎीเคฐी เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เคš - Kashmiri Red Chilli - ½ เค›ोเคŸी เคšเคฎ्เคฎเคš


เค‡เคฎเคฒी เคชเคฒ्เคช - Tamarind Pulp - 2 เคฌเคก़े เคšเคฎ्เคฎเคš


เคงเคจिเคฏा เคชเคค्เคคा - Coriander Leaves - 1-2 เคฌเคก़े เคšเคฎ्เคฎเคš

 

เคคเคก़เค•ा เค•े เคฒिเค  ( For Tadka )๐Ÿ‘‰

 


เคคेเคฒ - Oil - 1 เคฌเคก़े เคšเคฎ्เคฎเคš


เคธเคฐเคธों - Mustard Seeds - ½ เค›ोเคŸी เคšเคฎ्เคฎเคš


เคฎेเคฅी เคฆाเคจा - Fenugreek Seeds - ¼ เค›ोเคŸी เคšเคฎ्เคฎเคš


เคนींเค— - Asafoetida - ½ เคชिंเคš


เค•เคฐी เคชเคค्เคคा - Curry Leaves - 10-12


เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เคš - Red Chilli - 2


เค•เคถ्เคฎीเคฐी เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เคš - Kashmiri Red Chilli - 1 เคชिंเคš
 

เคธाเคฎ्เคฌเคฐ เค•े เคฒिเค เคธเคฌ्เคœी เค”เคฐ เคฆाเคฒ เคคैเคฏाเคฐ เค•เคฐเคจे เค•ी เคตिเคงि Process of making Vegetables and Dal ready for Sambar ๐Ÿ‘‰


 เคฆो เคฌเคก़े เคšเคฎ्เคฎเคš เค…เคฐเคนเคฐ เคฆाเคฒ เค•ो เค…เคš्เค›े เคธे เคงो เค•เคฐ เคนเคฒ्เค•े เค—เคฐเคฎ เคชाเคจी เคฎें 20-25 เคฎिเคจเคŸ เค•े เคฒिเค เคญोเค—ो เค•เคฐ เคฐเค– เคฆीเคœिเค. เค‡เคธ เคฌीเคš 60-70 เค—्เคฐाเคฎ เค•ी เคฒौเค•ी เค”เคฐ เค•เคฆ्เคฆू เค•ा เคชीเคธ, เค†เคงी เค—ाเคœเคฐ, 1 เคŸเคฎाเคŸเคฐ, 2 เคนเคฐी เคฎिเคฐ्เคš เค”เคฐ 1 เคฎुเคจเค—ा เค•ी เคซเคฒी. เค‡เคจ्เคนें เค…เคš्เค›े เคธे เคงो เค•เคฐ เคธुเค–ा เคฒीเคœिเค, เคซिเคฐ เค‡เคจเค•े เคฎोเคŸे-เคฎोเคŸे เคชीเคธ เค•ाเคŸ เคฒीเคœिเค.

เคธाเคฅ เคนी เคฎुเคจเค—ा เค•ी เคซเคฒी เค•े 1-1.5 เค‡ंเคš เค•े เคชीเคธ เค•ाเคŸ เค•เคฐ เค‡เคจเค•े เค›िเคฒเค•े เคนाเคฅ เคธे เคนी เค›ीเคฒ เค•เคฐ เคนเคŸा เคฒीเคœिเค. เคธเคฌ्เคœी เค•เคŸ เค•เคฐ เคคैเคฏाเคฐ เคนो เคœाเคँเค—ी เค”เคฐ เคฆाเคฒ เคญी เคธเคฎเคฏ เคชूเคฐा เคนोเคจे เคชเคฐ เคญीเค— เค•เคฐ เคคैเคฏाเคฐ เคนो เคœाเคเค—ी. เค…เคฌ เคฒเค—เคญเค— 1 เคฌเคก़े เคšเคฎ्เคฎเคš เค‡เคฎเคฒी เค•ो เคคोเคก़ เค•เคฐ เค—เคฐเคฎ เคชाเคจी เคฎें เค†เคงे เค˜ंเคŸे เค•े เคฒिเค เคญिเค—ो เค•เคฐ เคฐเค– เคฆीเคœिเค.

Wash two tablespoons of Arhar Dal thoroughly and soak it in luke warm water for 20-25 minutes. Meanwhile, 60-70 grams of bottle gourd and pumpkin, half a carrot, 1 tomato, 2 green chilies and 1 coral pod. Wash them well and dry them, then cut them into thick pieces.

Also, cut 1-1.5 inch pieces of munga pods and remove their skins by hand. The vegetables will be cut and ready and the dal will also get soaked after the time is over. Now break about 1 tbsp tamarind and soak it in hot water for half an hour.


เคธाเคฎ्เคฌเคฐ เคฌเคจाเคจे เค•ी เคตिเคงि Process of making Sambar ๐Ÿ‘‰


เคฎिเค•्เคธเคฐ เคœाเคฐ เคฎें เคญिเค—ोเคˆ เคนुเคˆ เคฆाเคฒ เค”เคฐ 1 เคฌเคก़े เคšเคฎ्เคฎเคš เคชाเคจी เคกाเคฒ เค•เคฐ เคฆเคฐเคฆเคฐा เคชीเคธिเค. เค…เคฌ เค•ुเค•เคฐ เคฎें เคฆเคฐเคฆเคฐी เคชिเคธी เคฆाเคฒ, เค•เคŸी เคนुเคˆ เคธเคฌ्เคœिเคฏां, 1.5 เค•เคช เคชाเคจी, ½ เค›ोเคŸी เคšเคฎ्เคฎเคš เคนเคฒ्เคฆी เคชाเค‰เคกเคฐ เค”เคฐ 1.5 เค›ोเคŸी เคšเคฎ्เคฎเคš เคจเคฎเค• เคกाเคฒिเค. เค‡เคจ्เคนें เคฎिเคฒा เค•เคฐ เค•ुเค•เคฐ เคฌंเคฆ เค•เคฐเค•े เคเค• เคธीเคŸी เค†เคจे เคคเค• เคคेเฅ› เคซ्เคฒेเคฎ เคชเคฐ เคชเค•ाเคं. เคธीเคŸी เค†เคจे เคชเคฐ เคซ्เคฒेเคฎ เคงीเคฎी เค•เคฐเค•े 2 เคฎिเคจเคŸ เคชเค•ाเคं. เคธเคฎเคฏ เคชूเคฐा เคนोเคจे เคชเคฐ เคซ्เคฒेเคฎ เคฌंเคฆ เค•เคฐเค•े เค•ुเค•เคฐ เค•ा เคช्เคฐेเคถเคฐ เคจिเค•เคฒเคจे เคฆीเคœिเค.

เค‡เคฎเคฒी เค•ो เค›ाเคจिเค, เค…เค—เคฐ เคฅोเคก़ा เคฎोเคŸा เคฐเคน เคœाเค เคคो เคฅोเคก़ा เค—เคฐเคฎ เคชाเคจी เคกाเคฒ เค•เคฐ เค‡เคธे เคตाเคชเคธ เค›ाเคจ เค•เคฐ เคชเคฒ्เคช เคจिเค•ाเคฒ เคฒीเคœिเค. เค…เคฌ เคช्เคฐेเคถเคฐ เคจिเค•เคฒเคจे เคชเคฐ เค•ुเค•เคฐ เค–ोเคฒ เค•เคฐ เค‡เคธเคฎें 1.5 เค•เคช เคชाเคจी (เคฏा เคœिเคคเคจा เคชเคคเคฒा เคธाเคฎ्เคฌเคฐ เคšाเคนเคคे เคนैं เค‰เคคเคจा เคชाเคจी เคกाเคฒ เคธเค•เคคे เคนैं), ½ เค›ोเคŸी เคšเคฎ्เคฎเคš เค•เคถ्เคฎीเคฐी เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เคš, 1 เคฌเคก़े เคšเคฎ्เคฎเคš เคธाเคฎ्เคฌเคฐ เคฎเคธाเคฒा, 1 เค›ोเคŸी เคšเคฎ्เคฎเคš เค—्เคฐेเคŸ เค•ी เคนुเคˆ เค…เคฆเคฐเค• เค”เคฐ เคฅोเคก़ा เคธा เคนเคฐा เคงเคจिเคฏा เคกाเคฒिเค. เค‡เคจ्เคนें เค…เคš्เค›े เคธे เคฎिเคฒा เค•เคฐ 3-4 เคฎिเคจเคŸ เค–ुเคฒे เคนी เคชเค•ाเคं. เคธเคฎเคฏ เคชूเคฐा เคนोเคจे เคชเคฐ เคธाเคฎ्เคฌเคฐ เคฌเคจเค•เคฐ เคคैเคฏाเคฐ เคนो เคœाเคเค—ा, เค‡เคธे เคจिเค•ाเคฒ เคฒीเคœिเค.


Put the soaked dal and 1 tbsp water in a mixer jar and grind it coarsely. Now put coarsely ground lentils, chopped vegetables, 1.5 cup water, ½ tsp turmeric powder and 1.5 tsp salt in the cooker. Mix them and close the cooker and cook on high flame till one whistle. When the whistle comes, reduce the flame and cook for 2 minutes. After the time is over, turn off the flame and let the pressure of the cooker release.


Sieve the tamarind, if it remains a little thick, add some hot water and sieve it again to take out the pulp. Now when the pressure is released, open the cooker and add 1.5 cups of water (or add as much water as you want to dilute the sambar), ½ tsp Kashmiri red chili, 1 tbsp sambar masala, 1 tsp grated ginger and some green coriander. Put it Mix them well and cook uncovered for 3-4 minutes. After the time is over, the sambar will be ready, take it out.


 เคคเคก़เค•ा เคฌเคจाเคจे เค•ी เคตिเคงि Process of making tadka ๐Ÿ‘‰   


เคคเคก़เค•ा เคชेเคจ เคฎें 2 เคฌเคก़े เคšเคฎ्เคฎเคš เคคेเคฒ เคกाเคฒ เค•เคฐ เค—เคฐเคฎ เค•ीเคœिเค. เค—เคฐเคฎ เคคेเคฒ เคฎें ½ เค›ोเคŸी เคšเคฎ्เคฎเคš เคธเคฐเคธों เค•े เคฆाเคจे, ¼ เค›ोเคŸी เคšเคฎ्เคฎเคš เคฎेเคฅी เค•े เคฆाเคจे, ½ เคชिंเคš เคนींเค—, 10-12 เค•เคฐी เคชเคค्เคคा, 2 เคธाเคฌुเคค เคนเคฐी เคฎिเคฐ्เคš เค”เคฐ 1 เคชिंเคš เค•เคถ्เคฎीเคฐी เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เคš เคกाเคฒिเค. เค‡เคจ्เคนें เคฎिเคฒा เค•เคฐ เคคเคก़เค•े เค•ो เคธाเคฎ्เคฌเคฐ เคชเคฐ เคกाเคฒ เค•เคฐ เคฅोเคก़ा เคšเคฒाเคं, เคคเคก़เค•े เคตाเคฒा เคธाเคฎ्เคฌเคฐ เคฌเคจเค•เคฐ เคคैเคฏाเคฐ เคนो เคœाเคเค—ा ।


Put 2 tbsp oil in a tadka pan and heat it. Add ½ tsp mustard seeds, ¼ tsp fenugreek seeds, ½ pinch asafoetida, 10-12 curry leaves, 2 whole green chilies and 1 pinch Kashmiri red chili to the hot oil. Mixing these, put the tempering on the sambar and stir a little, the sambar with tempering will be ready.


เคธुเคाเคต ( Suggestions ) ๐Ÿ‘‰ 


เคคเคก़เค•ा เคฌเคจाเคคे เคธเคฎเคฏ เฅ›्เคฏाเคฆा เคจเคนीं เคญूเคจเคจा เคนै เคจเคนीं เคคो เคฎเคธाเคฒे เคœเคฒ เคœाเคँเค—े।


Do not roast too much while making tadka otherwise the spices will get burnt.


Click here๐Ÿ‘‡ to Shop Now. ( Good deal ๐Ÿค for best offers )





























  Addidas ๐Ÿ‘†




  
                         Book Tickets Now ๐Ÿ‘‡



                                IndiGo Airlines ๐Ÿ‘†






                          Room / Hotal /  Flights                                         Tickets / Bus ๐Ÿ‘†





                 Airindia  Airlines ( Book                                    Tickets      ๐Ÿ‘† )

Comments

Popular posts

Best smoking mutton recipes at home 2023 / เคฌेเคธ्เคŸ เคธ्เคฎोเค•िंเค— เคฎเคŸเคจ เคฐेเคธिเคชी 2023

Enjoy Cheese Paneer Bread Rolls / You'll Love These Cheesy Paneer Bread Rolls Recipe 2023

Very famous and Easy Recipes Handi Mutton/Meat recipe / เคฒเคœ़ीเคœ़ เคนांเคกी เคฎเคŸเคจ เคšंเคชाเคฐเคจ / inspired dum Mutton

During COVID (coronavirus) in 2023 ,12 Powerful Winter Super-Foods You Must Eat This Season.

เคถाเคนी เคŸुเค•เคก़ा - Shahi Tukra Recipe - How To Make Shahi Tukda ( In English & Hindi ) 2023

เคคिเคฒ เค—ुเคก़ เคฌेเคธเคจ เค•े เคฆाเคจेเคฆाเคฐ เคฒเคก्เคกू / Sesame Seeds Jaggery Gram Flour Ladoo

Daily up to date yourself for Success.

Gajar Ka Halwa Recipe: เคจा เค˜ंเคŸों เค•ी เคฎेเคนเคจเคค, เคจ เค•ोเคˆ เคंเคเคŸ! เคเคธे เคคुเคฐंเคค เคคैเคฏाเคฐ เค•เคฐ เคฒें เคŸेเคธ्เคŸी เค—ाเคœเคฐ เค•ा เคนเคฒเคตा / 2023

Shahi Paneer เคถाเคนी เคชเคจीเคฐ เคฌเคจाเคจे เค•ी เคตिเคงि How To Make Shahi Paneer at home / เคถाเคนी เคชเคจीเคฐ / เคฎुเค—เคฒเคˆ เคธ्เคŸाเค‡เคฒ เคถाเคนी เคชเคจीเคฐ เคฐेเคธिเคชी

Dhaba Mutton Recipe-Spicy Mutton Gravy ( World Famous Recipe 2023 ) / เคขाเคฌा เคฎเคŸเคจ เคชเค•ाเคจे เค•ी เคตिเคงि-เคฎเคธाเคฒेเคฆाเคฐ เคฎเคŸเคจ เค—्เคฐेเคตी (เคตिเคถ्เคต เคช्เคฐเคธिเคฆ्เคง เคจुเคธ्เค–ा 2023)