Colour Of Easy Dinner Recipes .
How To Make Natural Food๐ Coloring ๐
The answer’s easy. You can make it from scratch in shades of pink, purple, green, and yellow, with no artificial coloring, no preservatives, and no monumental price tag. Just fruits and vegetables.
Choose your color below and simply follow the instructions below.
1:- Pink ๐ In a high-speed blender or food processor, mix the beets and juice together until smooth. Strain if desired.
Store in an airtight container for up to 2 weeks in the refrigerator. Add 1 teaspoon to icings, frostings, or batter for starters to impart a pink hue. Add more coloring, if necessary.
2:- Yellow ๐ In a small saucepan, boil the water and turmeric for 3 to 5 minutes. Allow to fully cool.
Store in an airtight container for up to 2 weeks in the refrigerator. Turmeric can stain, so use a container you don’t mind turning yellow. Add 1 teaspoon to icings, frostings, or batter for starters to impart a yellow hue. Add more coloring, if necessary. [Editor’s Note: Be careful when working with turmeric as it tends to stain whatever it comes in contact with, including countertops and wee fingers.]
3:- Purple ๐ In a high-speed blender or food processor, blend the blueberries and water together until smooth. Using a fine-mesh sieve, strain the skins from the mix.
Store in an airtight container for up to 2 weeks in the refrigerator. Add 1 teaspoon to icings, frostings, or batter for starters to impart a purple hue. Add more coloring, if necessary.
4:- Green ๐ If using fresh spinach, in a small saucepan, boil the spinach in enough water to cover for 5 minutes. Drain, discarding the cooking liquid.
If using frozen and thawed spinach, skip to the next step.
In a high-speed blender or food processor, blend the spinach and water together until completely smooth. If the mixture clumps or stubbornly refuses to blend, add more water as needed, 1 tablespoon at a time. Strain, if desired, and let cool.
Store in an airtight container for up to 2 weeks in the refrigerator. Add 1 teaspoon to icings, frostings or batter for starters to impart a green hue. Add more coloring, if necessary.
6 Best Indian Vegetarian Dishes In Hindi and English ๐
เคंเคกिเคฏเคจ เคฐेเคธिเคชीเค เคी เคถृंเคเคฒा เคจ เคธिเคฐ्เคซ เคฌเคนुเคค เคฌเคก़ी เคนै, เคฌเคฒ्เคि เคฏเคน เคฌेเคนเคฆ เคฒเคीเค เคเคฐ เคนेเคฒ्เคฆी เคญी เคนै। เคฏเคนां เคे เคชเคเคตाเคจों เคฎें เคญाเคฐเคคीเคฏ เคธंเคธ्เคृเคคि เคเคฐ เคชเคฐंเคชเคฐाเคं เคी เคเคฒเค เคธाเคซ เคคौเคฐ เคชเคฐ เคฆेเคाเค เคฆेเคคी เคนै। เคญाเคฐเคค เคฎें เคเคช เคธ्เค्เคฐीเค เคซूเคก เคธे เคฒेเคเคฐ เคจเคตाเคฌी เค
ंเคฆाเค เคे เคธ्เคตाเคฆिเคท्เค เคญाเคฐเคคीเคฏ เคชเคเคตाเคจ เค
เคชเคจी เคกाเคเค เคฎें เคถाเคฎिเคฒ เคญी เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं। เค
เคเคฐ เคเคช เคถुเคฆ्เคง เคถाเคाเคนाเคฐी เคนैं, เคคो เค
เคชเคจी เคกाเคเค เคฎें เคตिเคญिเคจ्เคจ เคेเคธ्เคी เคंเคกिเคฏเคจ เคฐेเคธिเคชी เคे เคตिเคเคฒ्เคช เคถाเคฎिเคฒ เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं। เคเคธी เคो เคง्เคฏाเคจ เคฎें เคฐเคเคคे เคนुเค เคธ्เคाเคเคฒเค्เคฐेเค เคे เคเคธ เคฒेเค เคฎें เคนเคฎ เคเคชเคो 6 เคตेเค เคंเคกिเคฏเคจ เคฐेเคธिเคชीเค เคी เคाเคจเคाเคฐी เคฆे เคฐเคนे เคนैं। เคฏเคนां เคเคช เคเคจ เคेเคธ्เคी เคตेเค เคฐेเคธिเคชीเค เคी เคธाเคฎเค्เคฐी เคเคฐ เคฌเคจाเคจे เคी เคตिเคงि เคตिเคธ्เคคाเคฐ เคธे เคชเคข़ เคธเคเคคे เคนैं।
The range of Indian recipes is not only huge, but it is also very tasty and healthy. The glimpse of Indian culture and traditions is clearly visible in the dishes here. In India, you can also include delicious Indian dishes from street food to Nawabi style in your diet. If you are a pure vegetarian, then you can include various tasty Indian recipe options in your diet. Keeping this in mind, in this article of Stylecrase, we are giving you information about 6 Veg Indian Recipes. Here you can read the ingredients and preparation method of these tasty veg recipes in detail.
1. เคชเคจीเคฐ เคिเค्เคा ( Paneer Tikka ) ๐
เคธ्เคตाเคธ्เคฅ्เคฏ เคे เคฒिเค เคชเคจीเคฐ เคे เคซाเคฏเคฆे เคเค เคธाเคฐे เคนैं। เคเคธे เคฎें เคตेเค เคंเคกिเคฏเคจ เคฐेเคธिเคชीเค เคฎें เคถाเคฎिเคฒ เคชเคจीเคฐ เคिเค्เคा เคจ เคธिเคฐ्เคซ เคเค เคธ्เคाเคฐ्เคเคฐ เคी เคคเคฐเคน เคชเคฐोเคธा เคा เคธเคเคคा เคนै, เคฌเคฒ्เคि เคฆोเคชเคนเคฐ เคे เคฒंเค เคเคฐ เคฐाเคค เคे เคกिเคจเคฐ เคฎें เคญी เคเคธे เคฌเคก़े เคाเคต เคธे เคा เคธเคเคคे เคนैं। เคตैเคธे เคคो เคชเคจीเคฐ เคธे เคเค เคेเคธ्เคी เคตेเค เคฐेเคธिเคชीเค เคฌเคจเคคे เคนैं, เคฒेเคिเคจ เคชเคจीเคฐ เคिเค्เคा เคो เคเคจ เคธเคฌเคธे เคाเคธ เคฎाเคจ เคธเคเคคे เคนैं। เคเคธे เคैเคธे เคฌเคจाเคคे เคนैं, เคเคเคฏे เคाเคจเคคे เคนैं।
The benefits of cheese for health are many. In such a situation, Paneer Tikka included in Veg Indian Recipes can not only be served as a starter, but can also be eaten with great gusto in afternoon lunch and dinner. Although many tasty veg recipes are made from paneer, but paneer tikka can be considered the most special of these. Let us know how to make it.
เคธाเคฎเค्เคฐी ( Ingredients ) :-
250 เค्เคฐाเคฎ เคซ्เคฐेเคถ เคชเคจीเคฐ
เคเคงा เคเคช เคซ्เคฐेเคถ เคฆเคนी
เคธ्เคตाเคฆाเคจुเคธाเคฐ เคจเคฎเค
เคเคงा เคोเคा เคเคฎ्เคฎเค เคाเคฒी เคฎिเคฐ्เค เคชाเคเคกเคฐ
2 เคเคฎ्เคฎเค เคฎเค्เคเคจ เคฏा เคी
เคเคงा เคोเคा เคเคฎ्เคฎเค เคीเคฐा เคชाเคเคกเคฐ
เคเคงा เคธे เคเค เคเคฎ्เคฎเค เค
เคฆเคฐเค-เคฒเคนเคธुเคจ เคा เคชेเคธ्เค (เคตैเคเคฒ्เคชिเค)
1 เคธे 2 เคถिเคฎเคฒा เคฎिเคฐ्เค
3 เคเคฎाเคเคฐ
1 เคเคฎ्เคฎเค เคाเค เคฎเคธाเคฒा
เคुเคเคीเคญเคฐ เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เค เคชाเคเคกเคฐ
1 เคธे 2 เคเคฎ्เคฎเค เคฌाเคฐीเค เคเคा เคนเคฐा เคงเคจिเคฏा
1 เคจीเคฌू, เคिเคธे เคाเคฐ เคฌเคฐाเคฌเคฐ เคुเคเคก़ों เคฎें เคाเค เคฒे
Ingredients ๐
250 grams fresh paneer
Half cup fresh curd
salt to taste
half tsp black pepper powder
2 tbsp butter or ghee
half tsp cumin powder
1/2 to 1 teaspoon ginger-garlic paste (optional)
1 to 2 capsicum
3 tomatoes
1 tsp chaat masala
pinch of red chili powder
1 to 2 teaspoons finely chopped coriander
1 lemon, cut into four equal pieces
เคฌเคจाเคจे เคी เคตिเคงि ( recipe ) ๐
เคชเคจीเคฐ เคो เคงोเคเคฐ เคเคธे เคฌเคก़े เคौเคोเคฐ เคเคाเคฐ เคे เคुเคเคก़ों เคฎें เคाเค เคฒें।
เคเคช เคाเคนें เคคो เคฌीเคจा เคงोเค เคญी เคชเคจीเคฐ เคो เคाเค เคธเคเคคे เคนैं।
เค
เคฌ เคเค เคฌเคฐ्เคคเคจ เคฎें เคฆเคนी เคो เคซेंเค เคฒें।
เคเคธ เคฆเคนी เคฎें เคจเคฎเค, เคाเคฒी เคฎिเคฐ्เค เคเคฐ เค
เคฆเคฐเค-เคฒเคนเคธुเคจ เคा เคชेเคธ्เค เค
เค्เคे เคธे เคฎिเคฒाเคं।
เคซिเคฐ เคเคธเคฎें เคाเคे เคเค เคชเคจीเคฐ เคे เคुเคเคก़े เคฎिเคฒा เคฆें เคเคฐ เคเคธे 20 เคธे 30 เคฎिเคจเค เคे เคฒिเค เคขเคเคเคฐ เคฐเค เคฆें।
20 เคธे 30 เคฎिเคจเค เคฎें เคชเคจीเคฐ เค
เค्เคे เคธे เคฆเคนी เคธोเค เคฒेเคा।
เค
เคฌ เคชเคจीเคฐ เคे เคुเคเคก़ों เคो เคเค เคช्เคฒेเค เคฎें เคจिเคाเคฒ เคฒें เคเคฐ เคเคธे 2 เคंเคों เคे เคฒिเค เคซ्เคฐिเค เคฎें เคฐเค เคฆें।
เคเคธ เคฆौเคฐाเคจ เคถिเคฎเคฒा เคฎिเคฐ्เค เคो เคงोเคเคฐ เคเคธเคे เคฌीเค เคจिเคाเคฒ เคฆें เคเคฐ เคเคธे เคฒंเคฌे เคเคฐ เคชเคคเคฒे เคเคाเคฐ เคฎें เคाเค เคฒें।
เคเคช เคाเคนें เคคो เคถिเคฎเคฒा เคฎिเคฐ्เค เคो เคौเคोเคฐ เคुเคเคก़ों เคฎें เคญी เคाเค เคธเคเคคे เคนैं।
เคเคธी เคคเคฐเคน เคเคฎाเคเคฐ เคो เคงोเคเคฐ เคเคธे เคญी เคोเคฒ เคฏा เคฒंเคฌे เคเคाเคฐ เคฎें เคชเคคเคฒा เคाเค เคฒें।
เค
เคฌ เคैเคธ เคชเคฐ เคเคก़ाเคนी เคเคฐ्เคฎ เคนोเคจे เคे เคฒिเค เคฐเคें।
เคเคก़ाเคนी เคे เคเคฐ्เคฎ เคนोเคจे เคชเคฐ เคเคธเคฎें เคฎเค्เคเคจ เคฏा เคी เคกाเคฒें।
เคเคฌ เคฏเคน เคเคฐ्เคฎ เคนो เคाเค, เคคो เคงीเคฎी เคंเค เคชเคฐ เคเคธเคฎें เคชเคจीเคฐ เคे เคुเค เคुเคเคก़े เคกाเคฒเคเคฐ เคเคธे เคฆोเคจों เคคเคฐเคซ เคธे เคธुเคจเคนเคฐा เคนोเคจे เคคเค เคคเคฒे।
เคเคธी เคคเคฐเคน เคชเคจीเคฐ เคे เคธाเคฐे เคुเคเคก़ों เคो เคคเคฒ เคฒें।
เค
เคฌ เคเคก़ाเคนी เคฎें เคฌเคे เคนुเค เคी เคฎें เคीเคฐा เคชाเคเคกเคฐ เคเคฐ เค
เคฆเคฐเค-เคฒเคนเคธुเคจ เคा เคชेเคธ्เค เคกाเคฒเคเคฐ เคเคธे เคงीเคฎी เคंเค เคญूเคจ เคฒें।
เคเคฌ เคเคธเคी เคคेเค เคुเคถเคฌू เคเคจे เคฒเคे, เคคो เคเคธเคฎें เคถिเคฎเคฒा เคฎिเคฐ्เค เคฎिเคฒाเคं เคเคฐ 1 เคฎिเคจเค เคคเค เคเคธे เคขเคเคเคฐ เคชเคाเคं।
เค
เคฌ เคเคธเคฎें เคเคฎाเคเคฐ เคเคฐ เคคเคฒे เคนुเค เคชเคจीเคฐ เคे เคुเคเคก़े เคฎिเคฒाเคं।
เคซिเคฐ เคเคธเคฎें เคाเค เคฎเคธाเคฒा, เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เค เคชाเคเคกเคฐ เคเคฐ เค
เคจ्เคฏ เคฎเคธाเคฒे เคฎिเคฒाเคเคฐ เคเคธे เค
เค्เคे เคธे เคงीเคฎी เคंเค เคชे เคชเคा เคฒें।
เคฆो เคธे เคคीเคจ เคฎिเคจเค เคคเค เคฎिเคฒाเคคे เคนुเค เคเคธे เคชเคाเคं เคเคฐ เคฌเคธ เคฌเคจเคเคฐ เคคैเคฏाเคฐ เคนै เคेเคธ्เคी เคชเคจीเคฐ เคिเค्เคा।
เคธเคฐ्เคต เคเคฐเคคे เคธเคฎเคฏ เคเคธเคฎें เคฌाเคฐीเค เคเคा เคนเคฐा เคงเคจिเคฏा เคเคฐ เคจींเคฌू เคा เคฐเคธ เคจिเคोเคก़เคเคฐ เคฆे เคธเคเคคी เคนैं।
Recipe ๐
Wash the paneer and cut it into big square shape.
If you want, you can also cut the cheese without washing it.
Now beat the curd in a vessel.
Mix salt, black pepper and ginger-garlic paste well in this curd.
Then put the chopped paneer pieces in it and keep it covered for 20 to 30 minutes.
In 20 to 30 minutes the paneer will absorb the curd well.
Now take out the paneer pieces in a plate and keep them in the fridge for 2 hours.
Meanwhile, wash the capsicum, remove its seeds and cut it into long and thin pieces.
If you want, you can also cut capsicum into square pieces.
Similarly, wash the tomatoes and cut them thinly in round or long shape.
Now put the pan on the gas to heat it.
When the pan becomes hot, put butter or ghee in it.
When it becomes hot, put some pieces of paneer in it and fry on low flame till it becomes golden from both the sides.
Similarly fry all the paneer pieces.
Now add cumin powder and ginger-garlic paste to the remaining ghee in the pan and fry on low flame.
When a strong smell starts coming from it, add capsicum to it and cover and cook for 1 minute.
Now put tomato and fried paneer pieces in it.
Then add chaat masala, red chilli powder and other spices and cook it well on low flame.
Cook it while stirring for two to three minutes, delicious paneer tikka is ready.
While serving, you can add finely chopped coriander and squeeze lemon juice in it.
2:- เคฆाเคฒ เคซเคฐा ( Dal Fara ) ๐
เคंเคกिเคฏเคจ เคฐेเคธिเคชी เคฎें เค
เคเคฒी เคाเคจเคाเคฐी เคนเคฎ เคฆाเคฒ เคซเคฐा เคी เคฆे เคฐเคนे เคนैं। เคฏूเคชी เคธ्เคाเคเคฒ เคा เคฆाเคฒ เคซเคฐा เคญी เคाเคซी เคฒोเคเคช्เคฐिเคฏ เคต्เคฏंเคเคจ เคนै। เคฏเคน เคाเคซी เคธ्เคตाเคฆिเคท्เค เคนोเคคा เคนै। เค
เคเคฐ เคिเคธी เคจे เค
เคญी เคคเค เคเคค्เคคเคฐ เคช्เคฐเคฆेเคถ เคे เคฎเคถเคนूเคฐ เคฆाเคฒ เคซเคฐे เคจเคนीं เคाเคं เคนैं, เคคो เคนเคฎाเคฐी เคฐेเคธिเคชी เคธे เคตो เคเคธे เคฌเคจा เคธเคเคคे เคนैं เคเคฐ เคेเคธ्เคी เคตेเค เคฐेเคธिเคชी เคฎें เคเคธे เคถाเคฎिเคฒ เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं।
In the Indian recipe, we are giving the next information about Dal Fara. UP style Dal Fara is also a very popular dish. It is very tasty. If anyone has not yet eaten the famous Dal Fare of Uttar Pradesh, then with our recipe, they can make it and include it in Tasty Veg Recipes.
เคธाเคฎเค्เคฐी ( Ingredients ) ๐
3 เคธे 4 เคเคช เคाเคตเคฒ เคा เคเคा
เคเค เคเคช เคฆूเคง (เคตैเคเคฒ्เคชिเค)
เคชाเคจी เคเคตเคถ्เคฏเคเคคाเคจुเคธाเคฐ
2 เคธे 3 เคเคช เคเคก़เคฆ เคी เคฆाเคฒ (เคฐाเคค เคญเคฐ เคชाเคจी เคฎें เคญीเคी เคนुเค)
2 เคธे 3 เคเคช เคเคจे เคी เคฆाเคฒ (เคฐाเคค เคญเคฐ เคชाเคจी เคฎें เคญीเคी เคนुเค)
เคाเคนें เคคो เคฌเคจाเคจे เคे 3 เคธे 4 เคंเคे เคชเคนเคฒे เคญी เคฆाเคฒ เคो เคญिเคो เคธเคเคคे เคนैं।
4 เคธे 5 เคฒเคนเคธुเคจ เคी เคเคฒिเคฏां
เคเค เคเคฎ्เคฎเค เค
เคฆเคฐเค เคฌाเคฐीเค เคเคा เคนुเค
4 เคธे 5 เคนเคฐी เคฎिเคฐ्เค
1 เคเคฎ्เคฎเค เคฌाเคฐीเค เคเคा เคนเคฐा เคงเคจिเคฏा
2 เคเคฎ्เคฎเค เคธเคฐเคธों เคा เคคेเคฒ เคฏा เคी
1 เคोเคी เคเคฎ्เคฎเค เคนเคฒ्เคฆी เคชाเคเคกเคฐ
1 เคोเคा เคเคฎ्เคฎเค เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เค เคชाเคเคกเคฐ
เคจเคฎเค เคธ्เคตाเคฆाเคจुเคธाเคฐ
Ingredients ๐
3 to 4 cups rice flour
1 cup milk (optional)
water as needed
2 to 3 cups urad dal (soaked in water overnight)
2 to 3 cups chana dal (soaked in water overnight)
If you want, you can soak the dal for 3 to 4 hours before making it.
4 to 5 garlic cloves
1 teaspoon ginger finely chopped
4 to 5 green chilies
1 tsp finely chopped coriander
2 tbsp mustard oil or ghee
1 tsp turmeric powder
1 tsp red chili powder
salt to taste
เคฌเคจाเคจे เคी เคตिเคงि ( Recipe ) ๐
เคธเคฌเคธे เคชเคนเคฒे เคे เคชเคคीเคฒे เคฎें เคฆो เคธे เคคीเคจ เคเคช เคชाเคจी เคฒें।
เค
เคฌ เคเคธเคฎें เคฆो เคธे เคคीเคจ เคเคฎ्เคฎเค เคी เคเคฐ เคเคงा เคोเคा เคเคฎ्เคฎเค เคจเคฎเค เคกाเคฒें।
เคซिเคฐ เคเคธे เคขเค เคฆें เคเคฐ เคชाเคจी เคฎें เคเคฌाเคฒ เคเคจे เคฆें।
เคเคฌ เคชाเคจी เคเคฌเคฒ เคाเค เคคो เคैเคธ เคฌंเคฆ เคเคฐ เคฆें เคเคฐ เคเคธเคฎें เคाเคตเคฒ เคा เคเคा เคกाเคฒ เคฆें।
เค
เคฌ เคเคฎ्เคฎเค เคी เคฎเคฆเคฆ เคธे เคเคธे เค
เค्เคी เคคเคฐเคน เคธे เคฎिเคฒा เคฆें เคเคฐ เคขเคเคเคฐ เคฅोเคก़ी เคฆेเคฐ เคे เคฒिเค เคฐเค เคฆें, เคคाเคि เคเคा เคฅोเคก़ा เคซूเคฒ เคाเค।
เค
เคฌ เคเคธ เคฆौเคฐाเคจ เคญीเคी เคนुเค เคเคก़เคฆ เคเคฐ เคเคจे เคी เคฆाเคฒ เคो เคฆเคฐเคฆเคฐा เคชीเคธ เคฒें।
เค
เคฌ เคเค เคฌเคฐ्เคคเคจ เคฎें เคเคธे เคจिเคाเคฒ เคฒें เคเคฐ เคเคธเคฎें เคฎिเคฐ्เค, เค
เคฐเคฆเค, เคงเคจिเคฏा, เคนเคฒ्เคฆी, เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เค เคเคฐ เคฒเคนเคธुเคจ เคฎिเคฒा เคฒें।
เคซिเคฐ เคเคธเคฎें เคธ्เคตाเคฆाเคจुเคธाเคฐ เคจเคฎเค เคฎिเคฒाเคं।
เค
เคฌ เคเคจ्เคนें เค
เค्เคे เคธे เคฎिเคฒाเคเคฐ เคธ्เคเคซिंเค เคคैเคฏाเคฐ เคเคฐเคे เคฐเค เคฒें।
เคซिเคฐ เคो เคाเคตเคฒ เคा เคเคा เค ंเคกा เคนोเคจे เคे เคฒिเค เคฐเคा เคฅा เคเคธे เคฎเคธเคฒ-เคฎเคธเคฒเคเคฐ เคूंเคฅ เคฒें।
เคเคฐूเคฐเคค เคชเคก़เคจे เคชเคฐ เคเค เคฏा เคฆो เคเคฎ्เคฎเค เคฆूเคง เคเคฐ เคชाเคจी เคा เคเคธ्เคคेเคฎाเคฒ เคเคฐเคคे เคนुเค เคญी เคूंเคฅ เคธเคเคคे เคนैं।
เคเคธे เคूंเคฅเคคे เคตเค्เคค เคนाเคฅ เคฎें เคฅोเคก़ा เคी เคฒเคा เคฒें।
เคूंเคฅे เคนुเค เคเคे เคी เคोเคी-เคोเคी เคฒोเค เคฌเคจा เคฒें เคเคฐ เคเค เคฌเคฐ्เคคเคจ เคฎें เคขเค เคเคฐ เคฐเค เคฒें।
เค
เคฌ เคเค-เคเค เคเคฐเคे เคเคจ्เคนें เคोเคฒ เคชूเคฐी เคे เคเคाเคฐ เคฎें เคฌेเคฒ เคฒें।
เคฌेเคฒเคคे เคตเค्เคค เคเคฐूเคฐเคค เคชเคก़เคจे เคชเคฐ เคเคธเคฎें เคाเคตเคฒ เคे เคเคे เคा เคนी เคชเคฐ्เคฅเคจ เคฒเคाเคं।
เคซिเคฐ เคเคธเคฎें เคฆाเคฒ เคी เคซिเคฒ्เคฒिंเค เคกाเคฒें เคเคฐ เคเคธे เคฆूเคธเคฐे เคคเคฐเคซ เคธे เคฎोเคก़เคเคฐ เคเคงा เคฌंเคฆ เคเคฐ เคฒें।
เคซिเคฐ เคเค-เคเค เคเคฐเคे เคธเคญी เคชूเคฐिเคฏों เคे เคฌीเค เคฎें เคชिเคธी เคนुเค เคฆाเคฒ เคญเคฐें।
เคง्เคฏाเคจ เคฐเคें เคि เคชूเคฐिเคฏों เคे เคฌीเค เคฆाเคฒ เคो เคฆเคฌाเคคे เคนुเค เคเคธเคा เคฎुंเคน เคเคฌเคฐเคฆเคธ्เคคी เคเค्เคธ्เค्เคฐा เคฆाเคฒ เคญเคฐเคคे เคนुเค เคฌंเคฆ เคจ เคเคฐें। เคชूเคฐी เคे เคฌीเค เคฎें เคिเคคเคจी เคฆाเคฒ เคเค, เคเคคเคจी เคนी เคญเคฐें।
เค
เคฌ เคैเคธ เคชเคฐ เคिเคธी เคเคนเคฐे เคชैเคจ เคฎें เคฆो เคธे เคคीเคจ เคिเคฒाเคธ เคชाเคจी เคฒें।
เคซिเคฐ เคเคธे เค
เค्เคे เคธे เคขเคเคเคฐ เคเคฌเคฒเคจे เคฆें।
เคเคฌ เคชाเคจी เคเคฌเคฒ เคाเค เคคो เคเคธเคे เคเคชเคฐ เคเค เคाเคฒी เคฐเค เคฆें।
เคง्เคฏाเคจ เคฐเคนे เคाเคฒी เคो เคเคธเคे เคเคชเคฐ เคฐเคเคจे เคธे เคชเคนเคฒे เคी เคฏा เคคेเคฒ เคธे เคฅोเคก़ा เค्เคฐीเคธ เคเคฐ เคฒें, เคคाเคि เคซเคฐे เคเคธเคฎें เคिเคเคชे เคจเคนीं।
เค
เคฌ เคเคธे เคเคฌเคฒเคคे เคชाเคจी เคे เคฌเคฐ्เคคเคจ เคे เคเคชเคฐ เคฐเคें เคเคฐ เคเคธ เคाเคฒी เคชเคฐ เคเค-เคเค เคเคฐเคे เคซเคฐे เคฐเคें।
เคซिเคฐ เคเคธे เคขเค เคฆें เคเคฐ เคฎเคง्เคฏเคฎ เคธे เคนाเค เคंเค เคชे 10 เคฎिเคจเค เคคเค เคชเคाเคं।
เคเคช เคाเคนें เคคो เคซเคฐे เคฌเคจाเคจे เคे เคฒिเค เคธाเคซ เคธूเคคी เคे เคเคชเคก़े เคा เคเคชเคฏोเค เคญी เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं।
เคฌเคธ เคชाเคจी เคเคฌเคฒเคจे เคे เคฌाเคฆ เคฌเคฐ्เคคเคจ เคे เคฎुंเคน เคชเคฐ เคธाเคซ เคธूเคคी เคเคชเคก़ा เคฌांเคงเคจा เคนै เคเคฐ เคเคธเคे เคเคชเคฐ เคซเคฐे เคชเคเคจे เคे เคฒिเค เคฐเคเคจे เคนैं।
เคเคช เคाเคนें เคคो เคธ्เคीเคฎเคฐ เคा เคเคชเคฏोเค เคญी เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं।
เค
เคฌ เคเคฌ เคซเคฐे เคชเคเคเคฐ เคคैเคฏाเคฐ เคนो เคाเค เคคो เคเคฐเคฎा-เคเคฐ्เคฎ เคฏा เคฅोเคก़ा เค ंเคกा เคนोเคจे เคे เคฌाเคฆ เคเคเคจी, เคเคाเคฐ เคฏा เคธिเคฐเคे เคे เคธाเคฅ เคเคธे เคธเคฐ्เคต เคเคฐें।
เคเคช เคाเคนें เคคो เคธเคฐ्เคต เคเคฐเคจे เคธे เคชเคนเคฒे เคเคธे เคคेเคฒ เคฎें เคซ्เคฐाเค เคเคฐเคे เคญी เคธเคฐ्เคต เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं।
เคเค เคเคก़ाเคนी เคฎें เคเค เคเคฎ्เคฎเค เคคेเคฒ, เคเค เคเคฎ्เคฎเค เคธเคฐเคธों เคे เคฆाเคจे, เคीเคฐा, เคเค เคธे เคฆो เคนเคฐी เคฎिเคฐ्เค เคฌाเคฐीเค เคเคी เคนुเค, เคोเคे เคुเคเคก़ों เคฎें เคเคे เคนुเค เคซเคฐे, เคुเคเคिเคญเคฐ เคนเคฒ्เคฆी, เคเค เคोเคा เคเคฎ्เคฎเค เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เค เคเคฐ เคเคงा เคเคฎ्เคฎเค เคจเคฎเค เคกाเคฒเคเคฐ เคซ्เคฐाเค เคเคฐ เคฒें।
เคซिเคฐ เคเคฐเคฎा-เคเคฐ्เคฎ เคธเคฐ्เคต เคเคฐ เคฒें।
Airindia Airlines
Recipe ๐
First take two to three cups of water in the vessel.
Now add two to three spoons of ghee and half a teaspoon of salt in it.
Then cover it and let the water boil.
When the water boils, turn off the gas and put rice flour in it.
Now mix it well with the help of a spoon and keep it covered for a while, so that the dough swells slightly.
Now in the meantime grind the soaked urad and gram dal coarsely.
Now take it out in a vessel and mix chili, uradak, coriander, turmeric, red chili and garlic in it.
Then add salt as per taste.
Now mix them well and keep the stuffing ready.
Then knead the rice flour which was kept to cool.
If needed, one or two spoons of milk and water can also be kneaded.
While kneading it, apply some ghee in your hand.
Make small balls of the kneaded dough and keep it covered in a vessel.
Now roll them one by one in the shape of a round puri.
If needed while rolling, apply only rice flour in it.
Then put the filling of lentils in it and fold it from the other side and close it halfway.
Then fill the ground dal in the middle of all the puris one by one.
Keep in mind that while pressing the dal in between the puris, do not close its mouth by forcefully filling the extra dal. Fill as many lentils as you can in the middle of the puri.
Now take two to three glasses of water in a deep pan on the gas.
Then cover it well and let it boil.
When the water boils, put a net over it.
Keep in mind that before placing the net on it, grease it a little with ghee or oil, so that the fries do not stick to it.
Now place it on top of the pot of boiling water and place it on the net one by one.
Then cover it and cook on medium to high heat for 10 minutes.
If you want, you can also use a clean cotton cloth to make the circles.
Just after boiling water, tie a clean cotton cloth on the mouth of the utensil and keep the faras on it for cooking.
You can also use a steamer if you want.
Now when the fare is cooked and ready, serve it hot or after cooling down a bit with chutney, pickle or vinegar.
If you want, you can also serve it by frying it in oil before serving.
Fry in a pan by adding one teaspoon oil, one teaspoon mustard seeds, cumin seeds, one to two green chilies finely chopped, fennel cut into small pieces, a pinch of turmeric, one teaspoon red chili and half a teaspoon salt.
Then serve hot.
3:- เคนिเคฎाเคเคฒी เคเค्เคा ( Himachali Khatta ) ๐
เคนिเคฎाเคเคฒी เคเค्เคा เคเค เคนिเคฎाเคเคฒी เคชाเคฐंเคชเคฐिเค เคญोเคเคจ เคนैं। เคเคธ เคฐेเคธिเคชी เคो เคฌเคจाเคจे เคฎें เคเคจा, เคोเคฒा เคฏा เคฐाเคเคฎा เคा เคเคธ्เคคेเคฎाเคฒ เคिเคฏा เคा เคा เคธเคเคคा เคนै। เคฏเคนां เคนเคฎ เคฐाเคเคฎा เคा เคเคชเคฏोเค เคเคฐเคे เคนिเคฎाเคเคฒी เคเค्เคा เคी เคฐेเคธिเคชी เคฌเคคा เคฐเคนे เคนैं, เคो เคुเค เคเคธ เคช्เคฐเคाเคฐ เคนै।
Himachali Khatta is a Himachali traditional food. Chana, chickpeas or kidney beans can be used to make this recipe. Here we are giving the recipe of Himachali Khatta using Rajma, which is as follows.
เคธाเคฎเค्เคฐी ( Ingredients ) ๐
2 เคเคช เคฐाเคเคฎा, เคฐाเคคเคญเคฐ เคญिเคोเค เคนुเค
2 เคเคช เคฆเคนी
1 เคช्เคฏाเค, เคฌाเคฐीเค เคเคा เคนुเค
4 เคเคฎ्เคฎเค เคฆेเคถी เคी เคฏा เคोเค เคญी เคुเคिंเค เคเคฏเคฒ
เคुเคเคीเคญเคฐ เคนींเค (เคตैเคเคฒ्เคชिเค)
1 เคोเคा เคเคฎ्เคฎเค เคीเคฐा
2 เคธे 3 เคฆाเคฒเคीเคจी เคे เคुเคเคก़े
เคเคงा เคोเคा เคเคฎ्เคฎเค เคเคฒाเคฏเคी เคชाเคเคกเคฐ เคฏा 2 เคोเคी เคเคฒाเคฏเคी
2 เคฌเคก़ी เคเคฒाเคฏเคी
เคเคงा เคोเคा เคเคฎ्เคฎเค เคฒौंเค เคा เคชाเคเคกเคฐ เคฏा 2 เคธे 3 เคฒौंเค
2 เคธे 3 เคคेเค เคชเคค्เคคा
เคเคงा เคोเคा เคเคฎ्เคฎเค เคाเคฒी เคฎिเคฐ्เค เคชाเคเคกเคฐ
4 เคธे 5 เคिเคถเคฎिเคถ
2 เคเคฎ्เคฎเค เคงเคจिเคฏा เคชाเคเคกเคฐ
1 เคเคฎ्เคฎเค เคนเคฒ्เคฆी เคชाเคเคกเคฐ
1 เคเคฎ्เคฎเค เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เค เคชाเคเคกเคฐ
เคจเคฎเค, เคธ्เคตाเคฆाเคจुเคธाเคฐ
Ingredients ๐
2 cups kidney beans, soaked overnight
2 cups curd
1 onion, finely chopped
4 tbsp desi ghee or any cooking oil
pinch of asafoetida (optional)
1 tsp cumin
2 to 3 cinnamon sticks
1/2 tsp cardamom powder or 2 small cardamoms
2 big cardamom
1/2 tsp clove powder or 2 to 3 cloves
2 to 3 bay leaves
half tsp black pepper powder
4 to 5 raisins
2 tsp coriander powder
1 tsp turmeric powder
1 tsp red chili powder
salt, to taste
เคฌเคจाเคจे เคी เคตिเคงि ( recipe ) ๐
เคชाเคจी เคธे เคฐाเคเคฎा เคाเคจ เคฒें। เคซिเคฐ เคเคธे เคธाเคซ เคเคฐเคे เคช्เคฐेเคถเคฐ เคुเคเคฐ เคฎें เคเคตเคถ्เคฏเคเคคाเคจुเคธाเคฐ เคชाเคจी เคกाเคฒเคเคฐ 4 เคธे 5 เคธीเคी เคคเค เคเคฌाเคฒ เคฒें।
เค
เคฌ เคเค เคเคोเคฐी เคฎें เคฆो เคเคช เคฆเคนी เคฒें। เคเคธเคฎें เคนเคฒ्เคฆी, เคงเคจिเคฏा เคเคฐ เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เค เคชाเคเคกเคฐ เคฎिเค्เคธ เคเคฐเคे เคाเคข़ा เคोเคฒ เคคैเคฏाเคฐ เคเคฐें।
เค
เคฌ เคเคก़ाเคนी เคฎें เคคेเคฒ เคฏा เคी เคเคฐ्เคฎ เคเคฐें।
เคเคธเคฎें เคीเคฐा, เคाเคฒी เคฎिเคฐ्เค, เคคेเคเคชเคค्เคคा, เคฒौंเค, เคเคฒाเคฏเคी, เคนींเค, เคฆाเคฒเคीเคจी เคธเคญी เคฎเคธाเคฒे เคฎिเคฒाเคเคฐ เคเคธे เค
เค्เคे เคธे เคฎเคง्เคฏเคฎ เคंเค เคชเคฐ เคญूเคจ เคฒें।
เคเคช เคाเคนें เคคो เคीเคฐा, เคฒौंเค, เคเคฒाเคฏเคी เคเคฐ เคाเคฒी เคฎिเคฐ्เค เคคेเคฒ เคฎें เคญूเคจ เคฒें เคเคฐ เคนींเค, เคฆाเคฒเคीเคจी เคชाเคเคกเคฐ, เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เค เคชाเคเคกเคฐ เคฐाเคเคฎा เคे เคชाเคจी เคฎें เคฎिเคฒाเคเคฐ เคฐเค เคฒें।
เคซिเคฐ เคเคก़ाเคนी เคฎें เคเคे เคนुเค เคช्เคฏाเค เคฎिเคฒाเคं เคเคฐ เคธुเคจเคนเคฐा เคนोเคจे เคคเค เคเคธे เคญूเคจें।
เคช्เคฏाเค เคชเคเคจे เคे เคฌाเคฆ เคैเคธ เคฌंเคฆ เคเคฐ เคฆें เคเคฐ เคเคธे เค ंเคกा เคนोเคจे เคฆें।
เคเคฌ เคฏเคน เคฎिเคถ्เคฐเคฃ เค ंเคกा เคนो เคाเค เคคो เคเคธเคฎें เคคैเคฏाเคฐ เคिเคฏा เคเคฏा เคฆเคนी เคा เคाเคข़ा เคोเคฒ เคฎिเคฒा เคฆें เคเคฐ เคैเคธ เคเคจ เคเคฐเคे เคงीเคฎी เคंเค เคชเคฐ 15 เคฎिเคจเค เคคเค เคเคธे เคชเคाเคं।
เค
เคฌ เคเคฌ เคฎเคธाเคฒों เคे เคเคชเคฐ เคคेเคฒ เคฆिเคाเค เคฆेเคจे เคฒเคे, เคคो เคเคธเคฎें เคเคฌเคฒे เคนुเค เคฐाเคเคฎा เคฎिเคฒाเคं เคเคฐ 5 เคฎिเคจเค เคคเค เคเคธे เคชเคाเคं।
เคเคธเคे เคฌाเคฆ เคเคธเคฎें เคฐाเคเคฎा เคा เคชाเคจी เคฎिเคฒाเคเคฐ เค्เคฐेเคตी เคो เคชเคคเคฒा เคเคฐें เคเคฐ 5 เคฎिเคจเค เคे เคฒिเค เคชเคाเคं।
เค
เคเคฐ เคธाเคฐे เคฎเคธाเคฒों เคो เคเคก़ाเคนी เคฎें เคนी เคฌเคจा เคฐเคนे เคนैं เคคो เคเคธเคฎें เคฅोเคก़ा เคธा เคเคฐ्เคฎ เคชाเคจी เคฎिเคฒाเคเคฐ เค्เคฐेเคตी เคคैเคฏाเคฐ เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं।
เค
เคฌ เคเคธเคฎें เคธ्เคตाเคฆाเคจुเคธाเคฐ เคจเคฎเค เคเคฐ เคเค เคเคฎ्เคฎเค เคฆाเคฒเคीเคจी เคชाเคเคกเคฐ เคฎिเคฒा เคฒें।
เคฌเคธ เคนिเคฎाเคเคฒी เคเค्เคा เคชเค เคเคฐ เคคैเคฏाเคฐ เคนै। เคเคธเคฎें เคฌाเคฐीเค เคเคे เคนुเค เคिเคธเคฎिเคธ เคฎिเคฒाเคं เคเคฐ เคाเคตเคฒ เคฏा เคฐोเคी เคे เคธाเคฅ เคธเคฐ्เคต เคเคฐें।
เคจोเค ๐ เคเคธเคฎें เคฐाเคเคฎा เคे เคฌเคाเคฏ เคाเคฌुเคฒी เคเคจे เคฏा เคाเคฒे เคเคจे เคा เคเคชเคฏोเค เคญी เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं। เคธाเคฅ เคนी เคช्เคฏाเค เคตैเคเคฒ्เคชिเค เคนै, เค
เคเคฐ เคाเคนें เคคो เคกाเคฒ เคธเคเคคे เคนैं, เคจเคนीं เคคो เคฌिเคจा เคช्เคฏाเค เคे เคญी เคฏे เคฌเคจा เคธเคเคคे เคนैं।
Recipe ๐
Strain the kidney beans from the water. After cleaning it, add water as required in the pressure cooker and boil it for 4 to 5 whistles.
Now take two cups of curd in a bowl. Prepare a thick solution by mixing turmeric, coriander and red chili powder in it.
Now heat oil or ghee in a pan.
Mix cumin, black pepper, bay leaf, clove, cardamom, asafoetida, cinnamon and all spices in it and fry it on a medium to medium flame.
If you want, fry cumin, cloves, cardamom and black pepper in oil and mix asafoetida, cinnamon powder, red chili powder in kidney beans water and keep it.
Then add chopped onions to the pan and fry it till it becomes golden.
After the onion is cooked, turn off the gas and let it cool down.
When this mixture cools down, add the thick curd solution prepared in it and cook it for 15 minutes on low flame after turning on the gas.
Now when oil starts appearing on the spices, add boiled kidney beans to it and cook it for 5 minutes.
After this, dilute the gravy by adding kidney beans water to it and cook for 5 minutes.
If you are making all the spices in a pan, then you can prepare gravy by adding a little hot water to it.
Now add salt and one teaspoon cinnamon powder as per taste.
Just cooked Himachali Khatta is ready. Add finely chopped raisins to it and serve with rice or roti.
Note ๐ You can also use chickpeas or black gram instead of kidney beans. Also onion is optional, if you want you can add it, otherwise you can make it without onion too.
4:- เคฎเค्เคे เคी เคฐोเคी เคเคฐ เคธเคฐเคธों เคा เคธाเค ( Corn bread and mustard greens ) ๐
เคธเคฐเคธों เคฆ เคธाเค เคเคฐ เคฎเค्เคे เคฆी เคฐोเคी, เคเคธ เคोเคก़ी เคी เคฌाเคค เคนी เคจिเคฐाเคฒी เคนै। เคเคนा เคाเคคा เคนै เคि เคธเคฐเคธों เคा เคธाเค เคเคฐ เคฎเค्เคे เคी เคฐोเคी เคเค เคฆूเคธเคฐे เคे เคฌिเคจा เค
เคงूเคฐे เคนी เคฒเคเคคे เคนैं, เคฒेเคिเคจ เคเคจ्เคนें เค
เคฒเค-เค
เคฒเค เคชเคเคตाเคจों เคे เคธाเคฅ เคญी เคाเคฏा เคा เคธเคเคคा เคนै। เคฏเคนां เคชเคฐ เคนเคฎ เคฎเค्เคे เคी เคฐोเคी เคเคฐ เคธเคฐเคธों เคे เคธाเค เคी เคฐेเคธिเคชी เคฌเคคा เคฐเคนे เคนैं, เคो เคुเค เคเคธ เคช्เคฐเคाเคฐ เคนै।
Mustard the greens and maize the roti, the talk of this pair is unique. It is said that sarson ka saag and makki ki roti are incomplete without each other, but they can also be eaten with different dishes. Here we are giving the recipe of Makke Ki Roti and Sarson Ke Saag, which is as follows.
เคธเคฐเคธों เคे เคธाเค เคे เคฒिเค เคธाเคฎเค्เคฐी ( Ingredients ) ๐
เคเค เคिเคฒो เคธเคฐเคธों เคा เคธाเค
เคเคงा เคिเคฒो เคชाเคฒเค เคธाเค
3 เคเคฎाเคเคฐ
1 เคเคฎ्เคฎเค เคीเคฐा
250 เค्เคฐाเคฎ เคฌเคฅुเค เคธाเค
100 เค्เคฐाเคฎ เคฎेเคฅी เคे เคชเคค्เคคे
1 เคเคฎ्เคฎเค เคฌाเคฐीเค เคเคा เคฒเคนเคธुเคจ
1 เคเคฎ्เคฎเค เคฌाเคฐीเค เคเคा เค
เคฆเคฐเค
2 เคนเคฐी เคฎिเคฐ्เค
เคฆो เคเคช เคช्เคฏाเค
เคเคงा เคเคฎ्เคฎเค เคนเคฒ्เคฆी เคชाเคเคกเคฐ
1 เคเคฎ्เคฎเค เคงเคจिเคฏा เคชाเคเคกเคฐ
1 เคเคฎ्เคฎเค เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เค เคชाเคเคกเคฐ
1 เคธे 2 เคเคช เคฎเค्เคे เคा เคเคा
2 เคเคฎ्เคฎเค เคงเคจिเคฏा เคชเคค्เคคा เคฌाเคฐीเค เคเคा เคนुเค
เคธ्เคตाเคฆाเคจुเคธाเคฐ เคจเคฎเค
( Book ,Train/ Air ticket /Bus/Room )Book Now ๐
เคฎเค्เคे เคी เคฐोเคी เคे เคฒिเค เคธाเคฎเค्เคฐी ( Ingredients ) ๐
4 เคธे 5 เคเคช เคฎเค्เคे เคा เคเคा
เคเค เคिเคฒाเคธ เคुเคจเคुเคจा เคชाเคจी
เคธ्เคตाเคฆाเคจुเคธाเคฐ เคจเคฎเค
เคเคตเคถ्เคฏเคเคคाเคจुเคธाเคฐ เคी
Ingredients ๐
one kg mustard greens
1/2 kg spinach greens
3 tomatoes
1 tsp cumin
250 grams Bathua Saag
100 grams fenugreek leaves
1 tsp finely chopped garlic
1 tsp finely chopped ginger
2 green chilies
2 cups onions
Half teaspoon turmeric powder
1 tsp coriander powder
1 tsp red chili powder
1 to 2 cups corn flour
2 tsp coriander leaves finely chopped
salt to taste
Ingredients for Makki Ki Roti ๐
4 to 5 cups maize flour
a glass of lukewarm water
salt to taste
ghee as required
เคธเคฐเคธों เคा เคธाเค เคฌเคจाเคจे เคी เคตिเคงि ( recipe ) ๐
เคธเคฌเคธे เคชเคนเคฒे เคธเคฐเคธों, เคชाเคฒเค, เคฌเคฅुเค เคเคฐ เคฎेเคฅी เคे เคชเคค्เคคों เคो เคाเค เคฒें।
เค
เคฌ เคเคจ्เคนें เค
เค्เคी เคคเคฐเคน เคुเคจเคเคฐ เคงो เคฒें।
เคซिเคฐ เคช्เคฐेเคถเคฐ เคुเคเคฐ เคฎें เคเคตเคถ्เคฏเคเคคाเคจुเคธाเคฐ เคชाเคจी เคกाเคฒเคเคฐ เคเคจ्เคนें เคเคฌाเคฒเคจे เคे เคฒिเค เคกाเคฒ เคฆें।
เค
เคฌ เคฆो เคธे เคคीเคจ เคธीเคी เคเคจे เคคเค เคธाเค เคो เคुเคเคฐ เคฎें เคชเคाเคं।
เคเคธ เคฆौเคฐाเคจ เค
เคฆเคฐเค, เคนเคฐी เคฎिเคฐ्เค เคเคฐ เคเคฎाเคเคฐ เคा เคชेเคธ्เค เคคैเคฏाเคฐ เคเคฐ เคฒें।
เคซिเคฐ เคฆो เคธे เคคीเคจ เคธीเคी เคเคจे เคे เคฌाเคฆ เคुเคเคฐ เคा เคช्เคฐेเคถเคฐ เคจिเคเคฒเคจे เคคเค เคธเคฌ्เคिเคฏों เคो เค
ंเคฆเคฐ เคนी เคฐเคนเคจे เคฆें।
เคช्เคฐेเคถเคฐ เคจिเคเคฒเคจे เคे เคฌाเคฆ เคुเคเคฐ เคोเคฒเคเคฐ เคธเคฌ्เคिเคฏों เคो เคेเค เคเคฐ เคฒें।
เคธเคฌ्เคिเคฏां เคเคฌ เคเคฌเคฒ เคाเคंเคी เคคो เคเคธे เคฎैเคถเคฐ เคी เคฎเคฆเคฆ เคธे เคฎैเคถ เคเคฐ เคฒें।
เค
เคเคฐ เคธเคฌ्เคिเคฏां เคฎोเคी เคाเคी เคนो เคคो เคฎिเค्เคธเคฐ เคฎें เคเคธे เคฆเคฐเคฆเคฐा เค्เคฐाเคंเคก เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं।
เค
เคฌ เคเค เคชैเคจ เคฎें 2-3 เคोเคे เคเคฎ्เคฎเค เคธเคฐเคธों เคคेเคฒ เคฏा เคी เคเคฐ्เคฎ เคเคฐें।
เคซिเคฐ เคเคธเคฎें เคीเคฐा, เคนเคฒ्เคฆी, เคงเคจिเคฏा เคชाเคเคกเคฐ, เคช्เคฏाเค เคกाเคฒเคเคฐ เคงीเคฎी เคंเค เคชเคฐ เคฎเคธाเคฒे เคो เคญूเคจें।
เค
เคฌ เคเคธเคฎें เคฆो เคเคฎ्เคฎเค เคฎเค्เคे เคा เคเคा เคกाเคฒें เคเคฐ เคฒเคाเคคाเคฐ เคเคฒाเคคे เคนुเค เคนเคฒ्เคा เคธा เคญूเคจ เคฒें।
เคซिเคฐ เคเคธเคฎें เคเคฎाเคเคฐ, เค
เคฆเคฐเค เคเคฐ เคฎिเคฐ्เคी เคी เคชเคฏूเคฐी เคกाเคฒें।
เคฎเคธाเคฒे เคो เคคเคฌ เคคเค เคญूเคจเคจा เคนै, เคเคฌ เคคเค เคฎเคธाเคฒा เคคेเคฒ เคจ เคोเคก़ เคฆे।
เคเคฌ เคฎเคธाเคฒे เคญूเคจเคเคฐ เคคैเคฏाเคฐ เคนो เคाเค เคคो เคเคธเคฎें เคชเคे เคนुเค เคธाเค เคกाเคฒ เคฆें।
เค
เคฌ เคเคธเคฎें เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เค เคชाเคเคกเคฐ, เคธ्เคตाเคฆाเคจुเคธाเคฐ เคจเคฎเค เคเคฐ เค
เคชเคจे เคนिเคธाเคฌ เคธे เคชाเคจी เคกाเคฒें, เคिเคคเคจा เคाเคข़ा เคเคชเคो เคाเคนिเค।
เค
เคฌ เคเคธเคฎें เคงเคจिเคฏा เคชเคค्เคคा เคกाเคฒें।
เคซिเคฐ 10-15 เคฎिเคจเค เคคเค เคเคธे เคขเคเคเคฐ เคฎीเคกिเคฏเคฎ เคซ्เคฒेเคฎ เคชเคฐ เคชเคाเคं เคเคฐ เคชเคाเคจे เคे เคฆौเคฐाเคจ เคเคธे เคเคฒाเคคे เคฐเคนें, เคคाเคि เคธाเค เคเคฒे เคจा।
10-15 เคฎिเคจเค เคฌाเคฆ เคธเคฌ्เคी เคो เคेเค เคเคฐें, เคคैเคฏाเคฐ เคนै เคธ्เคตाเคฆिเคท्เค เคธเคฐเคธों เคा เคธाเค।
recipe ๐
First of all cut mustard, spinach, bathua and fenugreek leaves.
Now choose and wash them thoroughly.
Then add water as required in the pressure cooker and put them to boil.
Now cook the greens in the cooker till two to three whistles.
Meanwhile, prepare ginger, green chilli and tomato paste.
Then after two to three whistles, leave the vegetables inside till the pressure of the cooker is released.
After the pressure is released, open the cooker and check the vegetables.
When the vegetables are boiled, mash them with the help of a masher.
If the vegetables are thickly cut, then you can grind them coarsely in the mixer.
Now heat 2-3 tsp mustard oil or ghee in a pan.
Then add cumin, turmeric, coriander powder, onion and fry the spices on low flame.
Now add two spoons of maize flour to it and fry it lightly while stirring continuously.
Then add tomato, ginger and chilli puree to it.
The spices have to be fried till the spices leave the oil.
When the spices are ready after roasting, add cooked greens to it.
Now add red chili powder, salt as per taste and water according to your taste, as thick as you want.
Now add coriander leaves to it.
Then cover it and cook it on medium flame for 10-15 minutes and keep stirring it while cooking, so that the greens do not burn.
Check the vegetable after 10-15 minutes, delicious mustard greens are ready.
เคฎเค्เคे เคी เคฐोเคी เคฌเคจाเคจे เคी เคตिเคงि ( recipe ) ๐
เคฎเค्เคे เคे เคเคे เคฎें เคชाเคจी เคกाเคฒเคเคฐ เคฒเคाเคคाเคฐ เคฎเคธเคฒเคคे เคนुเค เคธॉเคซ्เค เคเคฐ เคฒें।
เคเคธ เคฆौเคฐाเคจ เคฐोเคी เคฌเคจाเคจे เคे เคฒिเค เคैเคธ เคชเคฐ เคคเคตा เคเคฐ्เคฎ เคเคฐเคจे เคे เคฒिเค เคเคข़ा เคฆें।
เค
เคฌ เคเคे เคी เคเค เคฌเคก़ी เคฒोเค เคฒें।
เคซिเคฐ เคนाเคฅ เคो เคฅोเคก़ा เคชाเคจी เคธे เคिเคฒा เคเคฐें เคเคฐ เคฎเค्เคे เคे เคเคे เคी เคฒोเค เคฆเคฌाเคคे เคนुเค เคฅोเคก़ा เคฌเคก़ा เคเคฐें।
เค
เคฌ เคฆोเคจों เคนाเคฅों เคी เคนเคฅेเคฒिเคฏों เคธे เคฆเคฌा-เคฆเคฌाเคเคฐ เคฅोเคก़ी เคธी เคฎोเคी เคฐोเคी เคคैเคฏाเคฐ เคเคฐ เคฒें।
เคซिเคฐ เคคเคตे เคชเคฐ เคฐोเคी เคो เคธेंเคเคจे เคे เคฒिเค เคฐเค เคฆें।
เคเคฌ เคฐोเคी เคเค เคคเคฐเคซ เคธिंเค เคाเค เคคो เคเคธे เคชเคฒเค เคฆें।
เคเคฌ เคฆोเคจों เคคเคฐเคซ เคฐोเคी เคธिंเค เคाเค เคคो เคธीเคงे เคैเคธ เคी เคंเค เคชเคฐ เคฆोเคจों เคคเคฐเคซ เคต เคिเคจाเคฐों เคชเคฐ เคธेंเคเคจा เคนै।
เค
เคฌ เคเคธी เคคเคฐเคน เคธे เคธाเคฐी เคฐोเคिเคฏां เคฌเคจा เคฒें।
เคซिเคฐ เคฐोเคिเคฏां เคคैเคฏाเคฐ เคนो เคाเค เคคो เคเค เคช्เคฒेเค เคฎें เคธเคฐเคธों เคे เคธाเค เคเคฐ เคฐोเคी เคฎें เคी เคฒเคाเคเคฐ เคธเคฐ्เคต เคเคฐें เคเคฐ เคเคธ เคกिเคถ เคा เคเคจंเคฆ เคฒें।
recipe ๐
Add water to the maize flour and soften it while continuously mashing it.
Meanwhile, to make roti, put a griddle on the gas to heat it.
Now take a big ball of flour.
Then wet your hand with a little water and press the dough of maize flour to make it a little bigger.
Now prepare a little thick roti by pressing it with the palms of both the hands.
Then put the roti on the griddle to bake.
When the roti sinks on one side, turn it over.
When the roti is cooked on both the sides, then it has to be baked directly on the gas flame on both the sides and edges.
Now make all the rotis in the same way.
Then when the rotis are ready, serve in a plate with mustard greens and roti with ghee and enjoy this dish.
5:- เคเคฒेเคฌी ( Jalebi ) ๐
เคเคฒेเคฌी เคो เคญाเคฐเคค เคी เคชाเคฐंเคชเคฐिเค เคฎिเค ाเค เคเคนा เคा เคธเคเคคा เคนै। เคเคธเคा เคฎीเค ा เคธ्เคตाเคฆ เคเคฐ เคुเคฐเคुเคฐा เคฎिเคाเค เคนเคฐ เคिเคธी เคे เคฎเคจ เคो เคเคธाเคจी เคธे เคฒुเคญा เคธเคเคคा เคนै। เคเค เคคเคฐเคซ เคฎเคง्เคฏ เคช्เคฐเคฆेเคถ เคฎें เคเคนां เคฒोเค เคชोเคนे เคे เคธाเคฅ เคเคฒेเคฌी เคो เคฌเคก़े เคाเคต เคธे เคाเคคे เคนैं, เคตเคนीं, เคเคค्เคคเคฐ เคช्เคฐเคฆेเคถ เคฎें เคฒोเค เคฆเคนी เคे เคธाเคฅ เคเคฒेเคฌी เคो เคฌเคก़े เคนी เคुเคถ เคฎเคจ เคธे เคाเคจा เคชเคธंเคฆ เคเคฐเคคे เคนैं।
Jalebi can be called the traditional sweet of India. Its sweet taste and crispy texture can easily captivate everyone's mind. While people in Madhya Pradesh eat jalebi with poha with great gusto, on the other hand, people in Uttar Pradesh like to eat jalebi with curd with great gusto.
เคเคฒेเคฌी เคฌैเคเคฐ เคे เคฒिเค เคธाเคฎเค्เคฐी ( Ingredients ) ๐
เคเคงा เคเคช เคฎैเคฆा
2 เคเคฎ्เคฎเค เคฌेเคธเคจ
1 เคเคฎ्เคฎเค เคाเคตเคฒ เคा เคเคा
2 เคฌเคก़ा เคเคฎ्เคฎเค เคฆเคนी
เคुเคเคीเคญเคฐ เคนเคฒ्เคฆी เคซूเคก เคเคฒเคฐ เคे เคคौเคฐ เคชเคฐ
เคुเคเคीเคญเคฐ เคฌेเคिंเค เคธोเคกा เคฏा เคเคงा เคเคจो
เคคเคฒเคจे เคे เคฒिเค เคฐीเคซाเคเคจ เคคेเคฒ
เคเค เคฎเคฒเคฎเคฒ เคा เคเคชเคก़ा เคฏा เคธॉเคธ เคฌॉเคเคฒ เคฏा เคธ्เค्เคตीเคเคฐ เคเคฒेเคฌी เคो เคเคाเคฐ เคฆेเคเคฐ เคคเคฒเคจे เคे เคฒिเค
Ingredients ๐
½ cup flour
2 tbsp gram flour
1 tsp rice flour
2 tbsp curd
pinch of turmeric as food coloring
pinch of baking soda or half eno
refined oil for frying
A muslin cloth or sauce bottle or squeezer to shape and fry the jalebis
เคाเคถเคจी เคे เคฒिเค เคธाเคฎเค्เคฐी ( Ingredients ) ๐
เคเคงा เคเคช เคीเคจी
เคเค เคคिเคนाเค เคเคช เคชाเคจी
1 เคเคฎ्เคฎเค เคเคฒाเคฏเคी เคชाเคเคกเคฐ
1 เคเคฎ्เคฎเค เคฆूเคง เคฏा เคจींเคฌू เคा เคฐเคธ
Ingredients ๐
½ cup sugar
1/3 cup water
1 tsp cardamom powder
1 teaspoon milk or lemon juice
เคाเคถเคจी เคฌเคจाเคจे เคी เคตिเคงि ๐
เคเคนเคฐे เคชैเคจ เคฎें เคชाเคจी เคเคฐ เคीเคจी เคฎिเคฒाเคเคฐ เคเคธे เคงीเคฎी เคंเค เคชเคฐ เคชเคเคจे เคฆें।
เคเคฌ เคเคธเคฎें เคाเค เคैเคธा เคฆिเคाเค เคฆेเคจे เคฒเคे เคคो เคฆूเคง เคฏा เคจींเคฌू เคा เคฐเคธ เคฎिเคฒाเคं।
เคเคธเคे เคฌाเคฆ เคเคฒाเคฏเคी เคชाเคเคกเคฐ เคฎिเคฒाเคं।
เค
เคฌ เคंเคเคฒी เคชเคฐ เคเคธ เคाเคถเคจी เคी เคเค เคฌूंเคฆ เคฒें। เค
เคเคฐ เคคाเคฐ เคฌเคจเคคा เคฆिเคाเค เคฆे, เคคो เคाเคถเคจी เคคैเคฏाเคฐ เคนै, เคเคฐ เค
เคเคฐ เคเคธा เคจเคนीं เคนोเคคा เคนै, เคคो เคเคธे
เคुเค เคฎिเคจเค เคे เคฒिเค เคเคฐ เคเคฐ्เคฎ เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं।
เคซिเคฐ เคैเคธ เคฌंเคฆ เคเคฐ เคฆें।
เคเคธ เคคैเคฏाเคฐ เคाเคถเคจी เคो เคขเคเคเคฐ เคเค เคคเคฐเคซ เคฐเค เคฆें।
recipe ๐
Mix water and sugar in a deep pan and let it cook on low flame.
When it starts appearing like foam, add milk or lemon juice.
After this add cardamom powder.
Now take a drop of this syrup on the finger. If strings are visible, then the syrup is ready, and if it does not, then it
Can heat for a few more minutes.
Then turn off the gas.
Cover this prepared sugar syrup and keep it aside.
เคเคฒेเคฌी เคฌเคจाเคจे เคी เคตिเคงि:-
เคเค เคฌเคฐ्เคคเคจ เคฎें เคฎैเคฆा, เคाเคตเคฒ เคा เคเคा, เคฌेเคธเคจ เคเคฐ เคนเคฒ्เคฆी เคฎिเคฒाเคं।
เคฆเคนी เคเคฐ เคฅोเคก़ा-เคฅोเคก़ा เคชाเคจी เคฎिเคฒाเคเคฐ เค
เค्เคे เคธे เคเคธเคा เคाเคข़ा เคฌैเคเคฐ เคคैเคฏाเคฐ เคเคฐें।
เค
เคฌ เคเคธे 5 เคฎिเคจเค เคे เคฒिเค เคขเคเคเคฐ เคธेเค เคนोเคจे เคे เคฒिเค เคฐเค เคฆें।
5 เคฎिเคจเค เคे เคฌाเคฆ เคเคธเคฎें เคฌेเคिंเค เคธोเคกा เคฏा เคเคจो เคฎिเคฒाเคं, เคคाเคि เคฏเคน เคซूเคฒ เคธเคे।
เค
เคฌ เคเคธे เคฎเคฒเคฎเคฒ เคे เคเคชเคก़े เคธे เคฌเคจाเค เคเค เคोเคจ เคฏा เคธ्เค्เคตीเคเคฐ เคฎें เคญเคฐें।
เคซिเคฐ เคเค เคเคก़ाเคนी เคฎें เคคेเคฒ เคกाเคฒें।
เคคेเคฒ เคเคฐ्เคฎ เคนोเคจे เคชเคฐ เคเคธเคฎें เคฌैเคเคฐ เคธे เคेเคฒเคฌी เคो เคฎเคจเคाเคนा เคเคाเคฐ เคฆेเคคे เคนुเค เคคเคฒे।
เคญूเคฐा เคนोเคจे เคชเคฐ เคเคธे เคคेเคฒ เคธे เคाเคจ เคฒें เคซिเคฐ เคाเคถเคจी เคฎें เคญिเคो เคฆें।
1 เคฎिเคจเค เคฌाเคฆ เคाเคถเคจी เคธे เคจिเคाเคฒ เคเคฐ เคเคฐ्เคฎा-เคเคฐเคฎ เคเคฒेเคฌी เคธเคฐ्เคต เคเคฐें เคเคฐ เคाเคं।
recipe ๐
Mix maida, rice flour, gram flour and turmeric in a vessel.
Prepare a thick batter by adding curd and a little water.
Now cover it for 5 minutes and keep it to set.
After 5 minutes add baking soda or eno to it, so that it swells.
Now fill it in a cone or squeezer made of muslin cloth.
Then put oil in a pan.
When the oil is hot, fry the jelbi in it giving desired shape to the batter.
When it turns brown, filter it with oil and then soak it in sugar syrup.
After 1 minute, take out from the sugar syrup and serve hot jalebi and eat it.
6:- เคฌैंเคเคจ เคा เคญเคฐเคคा ( Brinjal filling ) ๐
เคुเค เคฒोเค เคฌैंเคเคจ เคा เคจाเคฎ เคธुเคจเคคे เคนी เคจाเค เคธिเคोเคก़ เคฒेเคคे เคนैं, เคคो เคตเคนीं เคुเค เคฒोเค เคฌเคก़े เคนी เคुเคถ เคฎเคจ เคธे เคฌैंเคเคจ เคธे เคฌเคจे เคชเคเคตाเคจ เคाเคคे เคนैं। เค
เคเคฐ เคिเคธी เคो เคฌैंเคเคจ เคชเคธंเคฆ เคนै, เคคो เคตे เคेเคธ्เคी เคंเคกिเคฏเคจ เคฐेเคธिเคชी เคฎें เคฌैंเคเคจ เคा เคญเคฐเคคा เคถाเคฎिเคฒ เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं। เคฏเคน เคเค เคเคธाเคจ เคตेเค เคंเคกिเคฏเคจ เคฐेเคธिเคชी เคนै, เคिเคธे เคुเค เคเคธ เคช्เคฐเคाเคฐ เคฌเคจाเคं ।
Some people shrink their nose on hearing the name of brinjal, while some people eat dishes made of brinjal with great pleasure. If anyone is a fan of brinjal, they can include Baingan ka Bharta in Tasty Indian Recipes. This is an easy veg Indian recipe, which can be prepared as follows.
เคธाเคฎเค्เคฐी ( Ingredients ) ๐
เคฎเคง्เคฏเคฎ เคเคाเคฐ เคे 2 เคฌैंเคเคจ
2 เคเคฎ्เคฎเค เคธเคฐเคธों เคा เคคेเคฒ
2 เคฌाเคฐीเค เคเคे เคเคฎाเคเคฐ
2 เคฌाเคฐीเค เคเคे เคช्เคฏाเค (เคตैเคเคฒ्เคชिเค)
เคเค เคเคช เคीเคฒा เคนुเค เคนเคฐा เคฎเคเคฐ,
เคเคฌเคฒे เคฎเคเคฐ เคा เคเคชเคฏोเค เคญी เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं เคฏा เคญเคฐเคคा เคฌเคจाเคคे เคธเคฎเคฏ เคฎเคเคฐ เคคेเคฒ เคฎें เคुเค เคฆेเคฐ เคे เคฒिเค เคชเคा เคญी เคธเคเคคे เคนैं।
2 เคฌाเคฐीเค เคเคी เคนुเค เคนเคฐी เคฎिเคฐ्เค
1 เคोเคा เคुเคเคก़ा เค
เคฆเคฐเค, เคฌाเคฐीเค เคเคा เคนुเค
เคुเคเคी เคญเคฐ เคนींเค (เคตैเคเคฒ्เคชिเค)
เคเคงा เคोเคा เคเคฎ्เคฎเค เคीเคฐा
เคเคงा เคोเคा เคเคฎ्เคฎเค เคนเคฒ्เคฆी เคชाเคเคกเคฐ
1 เคเคฎ्เคฎเค เคงเคจिเคฏा เคชाเคเคกเคฐ
เคเคงा เคोเคा เคเคฎ्เคฎเค เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เค เคชाเคเคกเคฐ
เคुเคเคी เคญเคฐ เคเคฐเคฎ เคฎเคธाเคฒा เคชाเคเคกเคฐ
เคธ्เคตाเคฆाเคจुเคธाเคฐ เคจเคฎเค
2 เคเคฎ्เคฎเค เคฌाเคฐीเค เคเคा เคนเคฐा เคงเคจिเคฏा
Ingredients ๐
2 medium sized brinjals
2 tsp mustard oil
2 finely chopped tomatoes
2 finely chopped onions (optional)
One cup peeled green peas,
Boiled peas can also be used or peas can be cooked for some time in oil while making Bharta.
2 finely chopped green chilies
1 small piece ginger, finely chopped
pinch of asafoetida (optional)
half tsp cumin
Half tsp turmeric powder
1 tsp coriander powder
1/2 tsp red chili powder
pinch of garam masala powder
salt to taste
2 tsp finely chopped coriander
เคฌเคจाเคจे เคी เคตिเคงि (recipe ) ๐
เคธเคฌเคธे เคชเคนเคฒे เคฌैंเคเคจ เคो เคงो เคฒें।
เค
เคฌ เคฌैंเคเคจ เคाเคเคเคฐ เคฆेเค เคฒें เคि เคเคนीं เคเคธเคฎें เคीเคก़े เคฏा เคฌैंเคเคจ เคธเคก़ा เคนुเค เคคो เคจเคนीं เคนै।
เคซिเคฐ เคฌैंเคเคจ เคฎें เคคेเคฒ เคฒเคा เคฒें।
เค
เคเคฐ เค
เคตเคจ เคฎें เคญूเคจ เคฐเคนे เคนैं เคคो เคฒเคเคญเค 6 เคธे 7 เคฎिเคจเค เคा เคाเคเคฎเคฐ เคธेเค เคเคฐ เคธเคเคคे เคนैं।
เคตเคนीं, เค
เคเคฐ เคैเคธ เคชเคฐ เคญूเคจ เคฐเคนे เคนैं, เคคो เคเค เคคเคฐเคซ เคญूเคจเคจे เคे เคฌाเคฆ เคเคธे เคฆूเคธเคฐी เคคเคฐเคซ เคชเคฒเคเคคे เคนुเค เคाเคฐों เคคเคฐเคซ เคธे เคญूเคจ เคฒें। เคง्เคฏाเคจ เคฐเคें เคเคธ เคฆौเคฐाเคจ เคฌैंเคเคจ เคเคฒे เคจเคนीं।
เค
เคฌ เคญूเคจे เคนुเค เคฌैंเคเคจ เคा เคाเคू เคी เคฎเคฆเคฆ เคธे เคिเคฒเคा เคนเคा เคฆें เคเคฐ เคเคธे เคिเคธी เคฌเคฐ्เคคเคจ เคฎें เคฎเคธเคฒ เคฒें।
เค
เคฌ เคเคก़ाเคนी เคฎें เคคेเคฒ เคเคฐ्เคฎ เคเคฐें।
เคคेเคฒ เคฎें เคนींเค เคเคฐ เคीเคฐा เคกाเคฒเคเคฐ เคงीเคฎी เคंเค เคชे เคญूเคจ เคฒें।
เค
เคฌ เคเคธเคฎें เคนเคฐी เคฎिเคฐ्เค เคเคฐ เค
เคฆเคฐเค เคो เคญूเคจ เคฒें।
เคเคธเคे เคฌाเคฆ เคเคธเคฎें เคนเคฒ्เคฆी เคชाเคเคกเคฐ, เคงเคจिเคฏा เคชाเคเคกเคฐ, เคเคฐเคฎ เคฎเคธाเคฒा เคเคฐ เคฒाเคฒ เคฎिเคฐ्เค เคชाเคเคกเคฐ เคกाเคฒเคเคฐ 1 เคฎिเคจเค เคคเคฐ เคงीเคฎी เคंเค เคชเคฐ เคญूเคจ เคฒें।
เค
เคเคฐ เคฎเคเคฐ เคे เคฆाเคจे เคเคฌเคฒे เคนुเค เคนैं, เคคो เคเคธे เคธเคฌเคธे เคเคिเคฐी เคฎें เคฎिเคฒाเคं। เคฏเคฆि เคฎเคเคฐ เคे เคฆाเคจे เคคेเคฒ เคฎें เคชเคाเคจे เคนैं, เคคो เคธाเคฐे เคฎเคธाเคฒे เคญूเคจเคจे เคे เคฆौเคฐाเคจ เคเคธเคฎें เคฎเคเคฐ เคฎिเคฒा เคฆें เคเคฐ เคขเคเคเคฐ เคเคธे เคงीเคฎी เคंเค เคชเคฐ 5 เคธे 7 เคฎिเคจเค เคे เคฒिเค เคชเคाเคं।
เคฎเคเคฐ เคे เคชเคเคจे เคे เคฌाเคฆ เคเคธเคฎें เคเคे เคนुเค เคช्เคฏाเค เคต เคเคฎाเคเคฐ เคฎिเคฒाเคं, เคเคฒ्เคฆी เคชเคเคจे เคे เคฒिเค เคเคธเคฎें เคฅोเคก़ा เคจเคฎเค เคฎिเคฒाเคं เคเคฐ เคขเคเคเคฐ 2 เคฎिเคจเค เคคเค เคชเคाเคं।
เคช्เคฏाเค-เคเคฎाเคเคฐ เคे เคจเคฐเคฎ เคนोเคจे เคชเคฐ เคเคธे เคเคฒाเคं เคเคฐ เคเคฌ เคฎเคธाเคฒों เคे เคเคชเคฐ เคคेเคฒ เคฆिเคाเค เคฆेเคจे เคฒเคे, เคคो เคเคธเคฎें เคฎเคธเคฒे เคนुเค เคฌैंเคเคจ เคฎिเคฒा เคฆें।
เค
เคเคฐ เคเคฌเคฒी เคนुเค เคฎเคเคฐ เคा เคเคธ्เคेเคฎाเคฒ เคเคฐ เคฐเคนे เคนैं, เคคो เค
ंเคค เคฎें เคเคฌเคฒे เคนुเค เคฎเคเคฐ เคฎिเคฒाเคं।
เคซिเคฐ เคจเคฎเค เคฎिเคฒाเคเคฐ เคเคธे 2 เคธे 3 เคฎिเคจเค เคคเค เค
เค्เคे เคธे เคเคฒाเคं, เคคाเคि เคจเคฎเค เค
เค्เคे เคธे เคฎिเคฒ เคाเค।
เคง्เคฏाเคจ เคฐเคนे เคช्เคฏाเค-เคเคฎाเคเคฐ เคो เคชเคाเคจे เคे เคฒिเค เคญी เคนเคฎเคจे เคจเคฎเค เคกाเคฒा เคฅा เคเคธเคฒिเค เคจเคฎเค เคเคธी เค
เคจुเคธाเคฐ เคนी เคฎिเคฒाเคं।
เคซिเคฐ เคैเคธ เคฌंเคฆ เคเคฐें เคฆें เคเคฐ เคฌเคธ เคคैเคฏाเคฐ เคนै เคธ्เคตाเคฆिเคท्เค เคตेเค เคฐेเคธिเคชी เคตाเคฒा เคฌैंเคเคจ เคा เคญเคฐเคคा।
เคเคธे เคฐोเคी, เคชเคฐाเค े เคฏा เคाเคตเคฒ-เคฆाเคฒ เคे เคธाเคฅ เคाเคं।
recipe ๐
First wash the brinjal.
Now cut the brinjal and see if there are insects or rotten brinjal in it.
Then apply oil to the brinjal.
If roasting in the oven, you can set a timer for about 6 to 7 minutes.
On the other hand, if you are roasting on the gas, then after roasting on one side, turn it to the other side and roast it from all sides. Take care that brinjals do not burn during this.
Now remove the skin of the roasted brinjal with the help of a knife and mash it in a vessel.
Now heat oil in a pan.
Add asafoetida and cumin seeds to the oil and fry on low flame.
Now fry green chilies and ginger in it.
After this add turmeric powder, coriander powder, garam masala and red chili powder and fry on low flame for 1 minute.
If the peas are boiled, add them last. If peas are to be cooked in oil, add peas while roasting all the spices and cover and cook it on low flame for 5 to 7 minutes.
After the peas are cooked, add chopped onions and tomatoes to it, add some salt to it for quick cooking and cover and cook for 2 minutes.
When the onion-tomato becomes soft, stir it and when oil starts appearing on the spices, add mashed brinjal to it.
If using boiled peas, add boiled peas at the end.
Then add salt and stir it well for 2 to 3 minutes, so that the salt mixes well.
Keep in mind that we had added salt to cook onion-tomato also, so add salt accordingly.
Then turn off the gas and that's it, delicious veg recipe baingan ka bharta is ready.
Eat it with roti, paratha or rice-dal.
๐๐๐๐ เคेเคธ्เคी เคंเคกिเคฏเคจ เคฐेเคธिเคชी เคฎें เคเคธे เคเค เคกिเคถ เคนै, เคिเคจ्เคนें เคเคช เคฌเคก़े เคนी เคाเคต เคธे เคा เคธเคเคคे เคนैं। เคธ्เคตाเคฆिเคท्เค เคตेเค เคฐेเคธिเคชी เคฎें เคถाเคฎिเคฒ เคฏे เคซूเคก เคฎांเคธाเคนाเคฐी เคฒोเคों เคो เคญी เคाเคซी เคชเคธंเคฆ เค เคธเคเคคे เคนैं। เคฆेเคा เคाเค, เคคो เคตेเค เคंเคกिเคฏเคจ เคฐेเคธिเคชी เคी เคฒिเคธ्เค เคฌเคนुเคค เคนी เคฌเคก़ी เคนै। เคเคจ เคธเคฌเคा เคिเค्เคฐ เคเคฐ เคชाเคจा เคฎुเคฎเคिเคจ เคจเคนीं เคนो เคธเคเคคा เคนै। เคนाเคฒांเคि, เคนเคฎเคจे เคोเคถिเคถ เคी เคนै เคि เคฏเคนां เค्เคฏाเคฆा เคธे เค्เคฏाเคฆा เคช्เคฐเคธिเคฆ्เคง เคตेเค เคंเคกिเคฏเคจ เคฐेเคธिเคชी เคे เคฌाเคฐे เคฎें เคाเคจเคाเคฐी เคฆें। เคเคฎ्เคฎीเคฆ เคนै เคि เคฏเคนां เคชเคฐ เคฌเคคाเค เคเค เคเคธाเคจ เคเคฐ เคेเคธ्เคी เคตेเค เคฐेเคธिเคชीเค เคी เคाเคจเคाเคฐी เคเคชเคो เคชเคธंเคฆ เคเค เคนोเคी। เคเคจ เคेเคธ्เคी เคंเคกिเคฏเคจ เคฐेเคธिเคชीเค เคो เคเคช เคुเคฆ เคธे เคเคฐ เคฎें เคฌเคจा เคธเคเคคे เคนैं เคเคฐ เค
เคชเคจे เคเคฐीเคฌिเคฏों เคो เคाเคจे เคชเคฐ เคญी เคเคฎंเคค्เคฐिเคค เคเคฐ, เค
เคชเคจी เคถेเคซ เคी เคเคฒा เคเคจ्เคนें เคญी เคฆिเคा เคธเคเคคे เคนैं। เคเคธ เคเคฐ्เคिเคเคฒ เคो เค्เคฏाเคฆा เคธे เค्เคฏाเคฆा เคถेเคฏเคฐ เคเคฐ เคนเคฐ เคिเคธी เคो เคเคจ เคเคธाเคจ เคเคฐ เคเคเคชเค เคฌเคจเคจे เคตाเคฒी เคेเคธ्เคी เคंเคกिเคฏเคจ เคฐेเคธिเคชीเค เคे เคฌाเคฐे เคฎें เคฌเคคाเคं।
๐๐๐๐ There are many such dishes in Tasty Indian Recipes, which you can eat with great gusto. These foods included in the delicious veg recipe can be liked by non-vegetarians as well. If seen, the list of Veg Indian recipes is huge. It may not be possible to mention them all. However, we have tried to cover as many popular Veg Indian Recipes here as possible. Hope you have liked the information about easy and tasty veg recipes mentioned here. You can make these tasty Indian recipes at home by yourself and show your chef skills by inviting your near and dear ones for dinner. By sharing this article as much as possible, let everyone know about these easy and quick tasty Indian recipes.
Nice ๐
ReplyDelete